Защо Везенков няма да играе с любимия номер 14 в „Сакраменто“

Всеки голям спортист има номер, който прославя в кариерата си. Избира го най-често от фатализъм, любимо число или спомен за любим герой.

Великият Майкъл Джордан, например, се спира на номер 23 още в гимназията Laney. По-големият му брат Лари вече е в отбора с номер 45, така че Джордан избира предните цифри – до превърналото се в магия за всеки баскетболен фен число – 23.

Новото попълнение на „Сакраменто Кингс“ Александър Везенков от дете носи №14 на гърба. Така е в „Арис“ и след това в Барселона, така беше и в „Олимпиакос“, с който покори баскетболна Европа. Единствено в националния отбор е с 41 – обърнатото на 14, припомня bSPORT.

В тима от Калифорния обаче номер 14 е изваден от употреба. Носил го е великият Оскар Робъртсън, известен като Big O.

Кой е Big O?

Роден е на 24 ноември 1938 г. в Шарлът, Тенеси. Плеймекърът е сред най-универсалните играчи в историята на НБА.
За 14 сезона Робъртсън печели една шампионска титла, веднъж е избран за MVP, 9 пъти попада в идеалния отбор на лигата и 2 пъти във втория, през 1961 г. е избран за най-добър новобранец в НБА, има 12 участия в Мача на звездите и 3 пъти е избиран за МVР в тези срещи. Олимпийски шампион през 1960 г. с отбора на САЩ.

През 1980 г. е избран в Залата на славата на баскетбола, а през 1996 г. сред 50-те най-добри баскетболисти в историята на НБА. През 1998 г. съюза на американските баскетболни журналисти кръщава наградата си давана на най-добрия баскетболист сред студентите на негово име.
Робъртсън е основна фигура и в „Делото Оскар Робъртсън“, който той завежда през 1970 г. срещу НБА.

Процесът приключва със споразумение между страните през 1976 г. и води до редица важни промени в правилата на Лигата, като основното е появата на т. нар. „свободни агенти“, което позволява на играчите след изтичането им на договора да преминат в друг отбор по свой избор.

Big O е роден и израства в бедно семейство в гето на Индианаполис. За разлика от повечето си връстници, които играят бейзбол, Робъртсън предпочита баскетбола. Семейството му не може да си позволи да му купи баскетболна топка. Той се научава да стреля и дриблира направени от парцали, като за кош използва истинска кошница.

Учи в училище само за чернокожи и още във втората си година в гимназията (1954) извежда тима си до полуфиналите на шампионата на щата Индиана.
Освен №14 в Сакраменто от употреба са извадени и номерата 1, 2, 4, 6, 11, 12, 16, 21, 27 и 44.

Да заложим на 41 за Везенков?

Четете още

Избор на редактора