Защо главният прокурор Иван Гешев е „Господин 12 млрд.“

„Ако бях карикатурист, бих направил прекрасна карикатура, в която на врата на Гешев виси табелка с надпис „12 милиарда“. Толкова струва в момента неговата гола глава на българската общественост и на нас като общество и данъкоплатци.

Това заяви вчера адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права по БНР. Той коментира несъстоялата се реформа по отношение на главния прокурор, който оставал недосегаем за неопределено време, а следващият транш за България по Плана за възстановяване и устойчивост засега бил невъзможен според правозащитника.

„Заради този човек, заради провалените промени в Наказателно процесуалния кодекс най-вероятно ние няма да получим голяма част от милиардите по Плана за възстановяване и устойчивост, най-вероятно заради него няма да бъдем приети в еврозоната, с Шенген не се знае какво ще стане“, заяви още адвокат Екимджиев.

„Може да не получим пари по плана за възстановяване, дори може да се наложи да даваме. Гешев дължи обяснение на българската общественост – какво правиха той и бившият главен прокурор и негов ментор Сотир Цацаров при руския главен прокурор Чайка, какъв точно опит обменяха с него, когато руски шпиони взривяваха военни складове в България, какво направи Гешев, когато Бойко Борисов изгради руски газопровод с български пари и това направи възможна войната на Путин срещу Украйна. Много въпроси, свързани с русофилията на Гешев, която прозира от куп негови изказвания и книги, които видят по рафтовете, могат да му бъдат зададени“, заяви пък министърът на правосъдието Крум Зарков.

Четете още

Избор на редактора