Защо Меси беше с наметало преди да вземе купата?

Аржентина драматично победи Франция във финала на Световното първенство в неделя вечерта, правейки южноамериканската страна и нейния капитан Лионел Меси шампиони.

След празненствата на терена отборът се събра на подиума, развълнувано се подготвяше да вдигне трофея.

Докато Меси отиваше да вземе трофея, той беше посрещнат от президента на ФИФА Джани Инфантино и шейх Тамим бин Хамад Ал Тани, емир на Катар. Вече носейки златния си медал, Меси стоеше гордо, докато беше увит с бишт – церемониална роба.

Какво е бишт?

Бишт е дълго наметало, традиционно носено върху при специални поводи или тържества в страните от Близкия изток.

Дрехите обикновено са черни, но се предлагат и в бяло и кафяво и са изработени от лек, често прозрачен материал със златни гарнитури. Традиционно те се носят по време на празненства, за сватби и значими фестивали. В исторически план те са били зимна дреха, запазена за поддържане на топлината на потребителя в по-студените нощи.

През 2017 г. катарският YouTuber Хамад Ал Амари, известен като The Qatari Guy, обясни как да носите бишт във видео, което предлага „малки културни катарски съвети“.

„Биштът се отваря с ръкав от двете страни“, казва Ал Амари. След това той съветва потребителя да го облече, като го постави на раменете си, след което постави дясната си ръка през ръкава и остави лявата си ръка навън, за да пляска по пискюлите. Той посочва, че биштът трябва да бъде поставен върху куфията на носещия, която трябва да се носи на гърба и раменете.

Меси показа и двете си ръце през ръкавите на дрехата, тъй като трябваше да държи ръцете си свободни, за да вземе трофея.

Четете още

Избор на редактора