Защо не винаги помним сънищата си?

Сънищата са отражение на събитията, които срещаме в реалността. Те са свързани с това, което  ни се случва в рамките на един-два дни. Нивото на интелигентност не е показател за това дали човек помни сънища или не.

Американски учени са провели интересен експеримент, по време на който установили, че само умните хора могат да запомнят сънища. Изследователите стигнали до това заключение, след като изследвали мозъчната активност на доброволци по време на нощна почивка.

Повечето от 2000-те участници на възраст от 18 до 25 години не успели да си спомнят сънищата си. Само хора с високо ниво на интелигентност могли да разкажат.

Запазването на спомени от сънища зависи преди всичко от фазата на съня, в която сте се събудили. Най-ярките сънища, които човек вижда по време на REM сън. Събуждайки се, той може ясно да си спомни за какво е мечтал.

Ако сънят без събуждане премине във фазата на бавен сън, на следващата сутрин е почти невъзможно да си спомните съня. Основният фактор, влияещ върху запаметяването на сънищата, е качеството на съня. Дълбочината му и броят на събужданията са пряко свързани с нивото на тревожност на човека.

Хората, които имат повече светлина и повърхностен сън, помнят сънищата подобре. Дори когато са напълно потопени в сън, те могат да реагират на външни стимули.

Важна роля играе начинът на живот на човек. Тези, които употребяват алкохол и наркотици, обикновено не могат да си спомнят сънищата си. Това се дължи на пагубния ефект на тези вещества върху фазата на REM съня.

Възможно ли е сънищата да бъдат по-запомнящи се?

Да, това изисква качествен сън. Спазвайте режима: всеки ден си лягайте и се събуждайте по едно и също време, дори през почивните дни. Това ще събуди тялото ви в REM сън. Освен това се опитайте да запомните сънища с помощта на дневник.

Веднага щом се събудите, запишете какво сте сънували. Така не само ще запомните съня си, но и ще можете да размишлявате върху значението му. Сънищата са свързани с подсъзнанието, понякога най-ярките от тях човек може да помни цял живот.

Четете още

Избор на редактора