Защо някои не си връщат обонянието и след ковида

Загубата на обонянието при ковид е често срещан симптом на болестта. Но защо и преболедували не успяват да възстановят сетивата си?  Американски учени намериха отговора на този въпрос.

Те не успяват заради продължаваща имунна атака върху отговарящите за възприемането на миризмите нервни клетки и намаляването на техния брой, установиха специалисти от университета „Дюк“ в щата Северна Каролина.

Резултатите от изследването са публикувани в изданието „Сайънс транслейшънъл медсин“.

„Един от първите симптоми, които обикновено се свързват с инфектиране с COVID-19, е загубата на обоняние“, казва водещият учен Брадли Голдстейн.

„За щастие, много хора, които имат променено обоняние по време на острата фаза на вирусната инфекция, възстановяват обонянието си в рамките на следващите една до две седмици. Но има и такива, при които това не се случва“, допълва той.

За целите на проучването експертите анализират назални проби, взети от 24 пациенти, като девет от доброволците страдат от дългосрочна загуба на обоняние след  COVID-19.

Оказва се, че продължава възпалителен процес въпреки липсата на SARS-CoV-2. Освен това е намалял броят на невроните, отговарящи за обонянието, вероятно поради увреждане на деликатната тъкан от продължаващото възпаление.

„Откритията са поразителни“, казва Голдстейн. Находката „почти наподобява някакъв автоимунен процес в носа“.

Според него изучаването на увредените места и на видовете клетки е ключова стъпка към разработването на лечение. Специалистът споделя, че изследователите са окуражени от факта, че невроните изглежда все пак са запазили известна способност за възстановяване, дори и след продължителна имунна атака.

Брадли Голдстейн казва, че резултатите от това проучване биха могли да са полезни и за допълнителни изследвания на други симптоми на дълготрайния  COVID-19, предава БТА.

Четете още

Избор на редактора