Завръщане в бъдещето: направиха телефон от рибарски мрежи

Живеем в свят, в който всяка минути се правят технологични пробиви. Прези 30 години на човек не му би минало през ума, че ще ходи с телефон в джоба. Ще снима с него. Ще плаща сметки. Да не говорим за умен телефон (смартфон) изработен от рибарски мрежи. Смелата крачка е направена от Samsung.

Решението ще направи океани и морета по-чисти. Рибарските мрежи са основният замърсител с макропластики във водоемите. Изследване на Голямото тихоокеанско сметище установява, че 86% от големия пластмасов боклук са рибарски мрежи.

Дълготрайното излагане на морска вода и ултравиолетови лъчи прави материала на риболовната мрежа доста крехък, което затруднява директното преработване. В желанието си да намери решение, Samsung създава материал, който да използва в изработката на смратфони.

Добитият екоматериал става част от ключови компоненти от серията Galaxy S22 и вътрешния капак на S Pen. Но тази иновация, даваща втори живот на проблемната пластмаса, изглежда е само началото за Samsung. От компанията се ангажират да развиват тази технология за преизползване на пластмаси от океана, като смятат да заложат на нея при изработката на всички свои продукти. Използването на рециклирана от Samsung пластмаса до края на 2022 г. може да предотврати навлизането на повече от 50 тона изхвърлени риболовни мрежи в световните океани.

Четете още

Избор на редактора