Хюстън – градът с призрачния център

Хюстън е четвъртият по големина град в САЩ. Но центърът му е призрачен. Празен и без хора по улиците. Подземна мрежа от тунели, простиращи се на близо 10 км, позволява на жителите му да се движат свободно из града, но под земята.

„Когато хората дойдат в Хюстън и видят центъра на града, са изумени от сградите, но се чудят къде са всички хора“, каза Стивън Фокс, историк и университетски преподавател. „Тогава им обясняваме, че в Хюстън има подземна мрежа, по която се движат всички”, допълва той.

Тунелната система, която обхваща 95 блока, свързва централните офиси на Хюстън и разполага с ресторанти, магазини, банки, държавни институции, хотели, лекарски кабинети и много други.

Строежа на мрежата от тунели в града започва през 30-те години на миналия век с един тунел, свързващ два киносалона в центъра на Хюстън.

През 50-те и 60-те, допълнителн тунели са прокарани през глинестата почва на града, обясни още Фокс. До 70-те години на миналия век тунелите станали толкова много, че започнали да ги свързват, за да образуват голяма подземна система.

Гражданите на Хюстън споделят, че горещото и дъждовно време, с което е познат Хюстън, прави подземната мрежа от тунели идеалният начин за придвижване в забързаното ежедневие.

Четете още

Избор на редактора