За първи път президентът Байдън ще посети Канада

Президентът на САЩ Джо Байдън ще посети Канада по-късно този месец, съобщи Белият дом. Американският държавен глава ще говори пред парламента и ще се срещне с канадския премиер Джъстин Трюдо, предаде Асошиейтед прес.

Ключов момент от дневния му ред в Канада ще бъде модернизирането на Северноамериканското въздушно-космическо командване НОРАД, което следи небето над континента.

Партньорството в отбраната беше център на внимание наскоро, когато НОРАД проследи предполагаем китайски шпионски балон, преминал над двете държави, преди да бъде свален над брега на щата Южна Каролина.

По-късно американски изтребител свали неидентифициран летящ обект в канадското въздушно пространство.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер каза, че с Байдън ще пътува и първата дама Джил Байдън. Двамата ще бъдат в Отава на 23 и 24 март.

Жан-Пиер подчерта, че пътуването ще потвърди ангажираността на САЩ с партньорството с Канада и „ще насърчи нашата споделена сигурност, споделено благоденствие и споделени ценности“.

Байдън и Трюдо планират да обсъдят продължаващата война в Украйна, засилването на веригите за доставки и подкрепата за чистата енергия. В дневния ред са също нестабилността в Хаити и миграцията в целия регион.

Водещи приоритети за Канада на разговорите с Байдън са гаранциите, че САЩ няма да въвеждат протекционистки търговски мерки, предизвикателствата, свързани с миграцията през границата, и подкрепата за Украйна.

Коронавирусът принуди двамата лидери да се видят виртуално през 2021 г. и Байдън още не е бил в Канада в качеството си на президент.

Четете още

Избор на редактора