Корабът на Васко да Гама от село Рупча още плава. Но къде?

Тече, всичко тече времето няма бряг и ни влече. Няма как. Всеки знае този текст на песента, изпълнена от Асен Кисимов. Всеки е гледал и сериала „Васко да Гама от село Рупча“. Много от нас мечтаеха да плават в открито море. Запалени от приключенията на Васко.Палавникът бяга от вкъщи и се вмъква тайно на кораба, с който плава неговият баща, а почти цялото действие в лентата се развива на борда.

Каква обаче е съдбата на кораба „Царевец“, където е сниман почти целия филм за родния Васко да Гама?

Големият плавателен съд е пуснат за първи път в морето под името „Скандинавия“ през 1979 г. Започва фериботни превози в Средиземно море, а за първи път българският флаг е издигнат през 1982 г, когато компанията производител го продава на Българския морски флот.

В търговския флот на България корабът „Царевец” служи до 1988 г., след което е препродаден на британска фирма, която го преоборудва в пътнически ферибот. Под имената „Фиеста”, „Фантазия”, „Стена Фантазия” фериботът плава в Ламанша.

През 2005 г. в Гданск е ремонтиран основно и плава в Балтийско море под полски флаг с името „Вавел”. С това име корабът плава и до днес.

Четете още

Избор на редактора