Научен факт: ядрото на Земята е виновно за това, че ни има

Нови палеомагнитни изследвания показват, че твърдото вътрешно ядро на Земята се е формирало преди 550 милиона години и е възстановило рехавото магнитно поле на планетата. Така е създало едно от най-важните и задължителни условия да се зароди и оцелее живот по местата, където ходим и мърдаме до ден днешен.

Въртящото се течно желязо във външното ядро на Земята, намиращо се на около 3000 км под петите ни, създава защитното магнитно поле на планетата, наречено магнитосфера. Въпреки че това магнитно поле е невидимо и хората не го чувстват, то е абсолютно важно за съществуването на живот на повърхността на Земята. Това е така, защото магнитосферата предпазва планетата от убийствения „слънчев вятър“ – потоците радиация от Слънцето.

Според сложните палеомагнитни изследвания преди около 565 млн. години силата на магнитното поле е намаляла до 10% от днешната му сила. При това положение слънчевата радиация би унищожавала в зародиш всеки опит на планетата да се засели с нещо по-живо от камък.

След това обаче по мистериозен начин магнитното поле се е възстановило и е възвърнало силата си – точно преди Камбрийската експлозия на многоклетъчния живот на малката синя планета. Така че: вечна слава, да живее и пребъде ядрото на Земята!

Тези нови знания придобиваме днес благодарение на учени геофизици от Университета в Рочестър начело с проф. Джон Тардуно.

В статия в списание Nature Communications учените определят няколко ключови дати в историята на вътрешното ядро, включително по-точна оценка на неговата възраст. Изследването дава нови сведения за историята и бъдещата еволюция на Земята и как тя се е превърнала в единствената (засега) обитаема планета в Слънчевата система. За Космоса още нямаме достоверни сведения.

Четете още

Избор на редактора