За широките пръсти на депутатите

Един английски лорд, отговарящ за финансите на своята партия, някога беше казал “По-добре с празна хазна, но на власт, отколкото с много пари, но в опозиция”.

Това стана и с нашия бюджет. Той беше изцяло прекроен от новото мнозинство, основно с предложения от депутати на ГЕРБ и ДПС. В резултат на това бяха направени редица промени, които сериозно ще застрашат финансовата стабилност в страната.
Въпреки че няма никаква гаранция, че ще стане приходите бяха увеличени със 760 млн. лева. След това тези пари щедро бяха раздадени за вдигане на заплатите на държавни служители, за църкви и манастири, за компенсации в цената на тока за фирмите. Бяха увеличени и пенсиите. Бяха намалени и данъците върху хляба, брашното, природния газ…

И докато за пенсиите може да има някакво социално обяснение (не са актуализирани дълго време), то всички останали мерки са проинфлационни и вместо да намалят ще ускорят ръста на цените. Нещо повече, увеличените заплати и пенсии, средства за които и сега не е сигурно, че ще има от къде да се намерят, ще трябва да се плащат и догодина и след това. Пари за тях ще има в два случая: или ако инфлацията продължава да вилнее или с увеличаване на данъците.

Не можем да сме сигурни какви бяха точно мотивите на депутатите за такива сериозни прекроявания на бюджета, но с оглед на предстоящите избори нещата изглеждат съвсем логично. “Да дойдем на власт нищо, че хазната ще е празна”, предполагат те като английския лорд. Другата възможност е да се състави правителство в рамките на този парламент или пак да има някаква сложна коалиция без ГЕРБ и ДПС. И в двата случая никой от виновниците за прекрояването няма да носи отговорност. Лошото е, че всичко това става на гърба на българина.

Четете още

Избор на редактора