За 3 месеца сме изнесли оръжия за 1,4 млрд. евро в 50 държави

От 2 август до 24 октомври са дадени разрешения за износ на оръжие и боеприпаси за общо 1 395 862 000 евро за 50 държави. Сред тях са Австрия, Германия, САЩ, Ирак, Индия, Полша, Хърватия, Азербайджан и други, каза по време на парламентарния контрол министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов. Той беше запитан от Корнелия Нинова относно политиката на Министерството на икономиката и индустрията по износ, внос и трансфер на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба.

Нинова отново заяви, че по време на предишния кабинет, в който тя беше министър на икономиката, оръжия за Украйна не са изнасяни.

От 2 август до 1 ноември Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение е имала четири заседания.  На заседание на комисията на 12 август са издадени разрешения за 255 заявления за износ на оръжие за обща стойност 852 283 860 евро, каза министър Стоянов. Комисията е към министъра на икономиката и индустрията.

Министърът на икономиката и индустрията не договаря износ на оръжие за Украйна, подчерта Никола Стоянов.

По време на работа на предходното редовно правителство сделките за оръжие боеприпаси за Полша издадени разрешения за над 1,042 млрд. евро на специална продукция. От 2 август до 24 октомври за Полша за разрешени сделки на стойност 568 млн. евро като част от сделките са от предходното правителство, каза Никола Стоянов.

По време на работа на предходното редовно правителство е разрешен износ за Румъния на стойност 250 млн. евро на специална продукция, а по време на служебното правителство – за 127 млн. евро.

70 000 души работят в оръжейния сектор и той предпочита тишината. Затова трябва да му осигурим спокойствие и регулираност. Затова и провеждаме заседание на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение на всеки 20 дни, защото тя издава разрешение не само за износ, но и за внос на много материали, каза министърът.

Четете още

Избор на редактора