Зелена улица за еврото като паралелна валута

България преговоря с Европейската комисия и Европейската централна банка за въвеждането на еврото като паралелна валута. Това съобщи финансовият министър Асен Василев, цитиран от БНТ.

Това означава, че докато влезем в еврозоната ще можем да избираме, например, дали да получаваме заплатите в евро или в левове. Както и физическите лица ще могат да избират една от двете валути дали да извършват сделки.

БНТ примомня, че засега перспективата пред страната ни да влезе в еврозоната е началото на 2025 година. Изоставаме заради неизпълнението на критерия за инфлация, както и с приемането на специалното законодателство.

„В момента сделките, които са на физически лица като крайни продажби, заплати, по закон се извършват само в лева. Нека да си проведем всички разговори с ЕЦБ и ЕК и ако има промяна по плана за еврото, тя ще бъде своевременно коментирана“, каза Асен Василев.

Синдикатите настояват всичко да се съгласува с ЕЦБ и Еврокомисията.

„Със сигурност ще има някакво сътресение, но то дали ще бъде сега или по-нататък от него няма как да избягаме, но в това е опасността, ако го направим на своя глава“, заяви Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Бизнесът е положително настроен към еврото, но очакват разговори с финансовото министерство.

„Всички действия, които се предприемат във връзка по-бързото въвеждане на еврото в България, българският бизнес ги подкрепя. Добре е, че се водят разговори с ЕЦб, но тези разговори следва да се водят и с българския бизнес. Не е ясно дали може да работи по начин, по който да приема плащания в две валути едновременно. Вие, ако отидете в магазина, ще можете ли да платите с 10 лева и 5 евро едновременно?“, заяви Станислав Попдончев, заместник-предсeдател и главен финансов директор в БСК.

„Предимствата обаче преобладават над недостатъците, затова защото ще имаме по-лесен достъп до кредити, по-ниски лихви по тях, самите трансакционни разходи по сделките, знаем, че повече от половината търговия на България е в ЕС“, коментира Цветан Симеонов, ротационен председател на АОБР за 2023 г., и председател на БТПП.

Работодателите очакват поне шест месеца подготовка преди въвеждането на промените. България отговаря на критериите за нисък дълг и бюджетен дефицит, но все още не покрива изискването за инфлация, обясни финансовият министър.

Двете ключови комисии бойкотираха разглеждането на предложението за референдума против въвеждането на еврото, иницииран формално от инициативен комитет, но реално от „Възраждане“.

Вчера правната комисия, която е водеща, не включи в дневния си ред разглеждане на предложението за допитването. Днес пък Комисията по бюджет и финанси не събра кворум, за да проведе заседание и да разгледа въпроса, заложен в дневния й ред, съобщи БТА.

На 7 април т.г. „Възраждане“ внесе в парламента 590 000 подписа за референдум за запазване на българския лев. Председателят на партията Костадин Костадинов заяви, че внесената на 7 април подписка в Народното събрание е преминала проверките на ГРАО.

В момента (от 2020 г.) българският лев е в Европейския валутен механизъм (ERM II) и там България изчаква, приемайки помощ, докато се подготви за участие в еврозоната. Престоят е поне две години. В ERM II България запазва своя режим на валутен борд при фиксиран курс на лева към еврото.

Четете още

Избор на редактора