Зеленски благодари на ЕС за оръжията и поиска още

Украинският президент Володимир Зеленски благодари днес на лидерите от Европейския съюз за тяхната подкрепа за борба с руската инвазия в Украйна, но ги призова да доставят още повече оръжия, включително изтребители, за да може страната му да победи Русия, предаде Ройтерс.

„Благодарен съм на всички вас, които помагате, благодарен съм на всички, които разбират колко много Украйна се нуждае сега от тези възможности. Имаме нужда от артилерийски оръжия, снаряди за тях, модерни танкове, ракети с голям обсег, модерна авиация“, каза той на среща на върха на ЕС в Брюксел, предаде БТА.

Това е второто му пътуване в чужбина, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари миналата година. След като посети вчера Лондон и Париж, днес украинският президент насочи вниманието си към депутатите и лидерите от ЕС.

„Необходимо е да увеличим динамиката на нашето сътрудничество по-силно, отколкото агресорът може да мобилизира своя потенциал“, заяви Зеленски.

Според него няма свободна Европа без свободна Украйна. „Свободна Европа е немислима без свободна Украйна. Европа е свободна, Европа ще бъде свободна и Европа е единна“, каза той пред европейските лидери.

Страните от ЕС са доставили голямо количество оръжия на Украйна през последната година. Те изпитват все по-малко неудобство да предоставят тежко въоръжение и бойни танкове, но още не са се ангажирали да изпратят изтребители и ракети с по-голям обсег, изразявайки тревога от евентуално разрастване на конфликта на руска територия.

Четете още

Избор на редактора