Зеленски в Лондон за първи път след началото на войната

Украинският президент Володимир Зеленски пристига днес на посещение във Великобритания, предаде Ройтерс, като се позова на „Даунинг стрийт“.

Планирано е Зеленски да се срещне с британския премиер Риши Сунак.

Освен това украинският лидер ще държи реч в британския парламент и ще се срещне с украински войници, които понастоящем са на обучение във Великобритания.

„Визитата на президента Зеленски във Великобритания е свидетелство за смелостта на страната му, за решителност и борбеност. Тя е свидетелство за неразрушимото приятелство между страните ни“, се казва в изявление на Сунак.

Канцеларията на британския премиер съобщи, че възнамерява да разшири обхвата на обучението по море и по въздух на военнослужещи от украинските въоръжени сили. Предвижда се в бъдеще във Великобритания да бъдат подготвяни пилоти на изтребители и морски пехотинци. Освен това „Даунинг стрийт“ възнамерява да ускори предоставянето на военно оборудване на Киев.

Великобритания е една от страните, предоставили най-голяма подкрепа на Киев, като отпуснатата досега военна помощ възлиза на 2,5 милиарда паунда, отбелязва Асошиейтед прес.

Очаква се Сунак да изрази подкрепата си за плановете на Зеленски за постигане на справедлив и траен мир в Украйна.

Освен това по-късно днес Лондон се очаква да представи нов пакет от санкции срещу Москва, насочени срещу лица, които са помагали на руския президент Владимир Путин да „натрупа лично състояние, както и срещу компании, които трупат печалби от военната машина на Кремъл“.

От началото на руската инвазия британското правителство наложи санкции на стотици физически и юридически лица в Русия.

И британският крал Чарлз Трети ще приеме днес на аудиенция украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс, като се позова съобщение на Бъкингамския дворец.

Четете още

Избор на редактора