Зеленски доволен от срещата с Макрон и Шолц

Европа и САЩ ще подкрепят Украйна във войната ѝ с Русия, колкото е нужно, заяви германският канцлер Олаф Шолц, и добави, че Украйна принадлежи към европейското семейство, предаде Ройтерс.

В Париж в присъствието на президентите на Франция и Украйна Еманюел Макрон и Володимир Зеленски Шолц каза, че на днешната среща на върха на ЕС в Брюксел лидерите ще дадат категоричен сигнал за солидарност с Киев.

„Отнасям ясно послание в Брюксел: Украйна принадлежи към европейското семейство“, каза канцлерът.

Френският президент Еманюел Макрон заяви в присъствието на украинския си колега Володимир Зеленски, че Франция ще застане твърдо до Украйна във войната ѝ с Русия, предаде Ройтерс.

Макрон посочи, че не бива да се позволява на Москва да спечели войната, и посочи, че на срещата в Елисейския дворец със Зеленски, на която ще присъства и германският канцлер Олаф Шолц, ще бъдат обсъдени нуждите на Киев в подкрепа на военните усилия на Украйна.

Френският президент Еманюел Макрон се „е променил“, откакто направи коментари за Русия, които подразниха Украйна, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за френски вестник преди посещението си в Париж, цитирано от Ройтерс.

„Мисля, че той се е променил и се е променил наистина този път“, заяви Зеленски пред в. „Фигаро“ в отговор на въпрос дали Макрон се е променил, откакто го подразни с коментари за необходимостта Русия да не бъде “ унизена“.

„Все пак той беше човекът, който проправи път за доставянето на танкове. И той също така подкрепя членството на Украйна в ЕС. Смятам, че това беше истински сигнал“, каза още Зеленски.

Миналия юни Макрон каза, че е жизненоважно Русия да не бъде унизена, за да може да бъде намерено дипломатическо решение, когато спрат сраженията в Украйна.

Четете още

Избор на редактора