Зеленски държа реч в парламента, видя се с краля и замина за Париж

Като „човек с ясна мисия“ бе определен украинския президент Володимир Зеленски, който пристигна изненадващо днес на посещение във Великобритания и направи обръщение към депутатите в Камарата на общините в Лондон, в което поиска от Запада изтребители.

Както отбеляза европейският редактор на Би Би Си Пол Кърби, Зеленски оправя всяка вечер обръщения към украинския народ от началото на войната, а доби също голям опит в обръщенията към парламентите по цял свят. Речите му досега бяха за сплотяване в отпора на агресора Русия, за санкции срещу Кремъл или забранена зона за полети над страната му, а при гостуването на лидерите от ЕС в Киев миналата седмица той постави на дневен ред присъединяването на Украйна към организацията.

Днес в Лондон акцентът бе изключително върху нуждата от изтребители, за да може Украйна да спечели войната.

„Имаме свобода, дайте ни средства да я защитаваме. Бойни самолети за Украйна, крила за свобода“, заяви Зеленски.

Иначе украинският президент не пропусна да отбележи заслугите на Великобритания: „Лондон застана до Киев от първия ден. От първите минути на пълномащабната война Великобритания ни протегна ръка за помощ, докато светът още не знаеше как да реагира. Благодаря!“

Володимир Зеленски изтъкна особено ролята на Борис Джонсън като обединител на Запада в момент, в който това е изглеждало невъзможно, по неговите думи. Малко по-късно Джонсън отново призова да се дадат изтребители и танкове на Киев.

Официалната позиция на Даунинг стрийт е, че предоставянето на изтребители е процес, който изисква продължително обучение на пилотите.

Зеленски подари на председателя на Камарата на общините Линдзи Хойл каска на един от най-известните украински бойни пилоти.

Украинският президент посети също Бъкингамския дворец, където бе приет от крал Чарлз Трети. По-късно той замина за Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц в Елисейския дворец.

В четвъртък Володимир Зеленски е очакван в Брюксел.

Медиите на Острова пък са в очакване да научат какви ще бъдат допълнителните санкции срещу Русия, обещани от британското правителство.

Четете още

Избор на редактора