Зеленски: На фронта е тежко, 9 млн. украинци са без ток

Ситуацията на фронта е тежка и мъчителна, призна Володимир Зеленски. Мирните договаряния с Русия за мир в Украйна са невъзможни.

Украинският президент призна, че обстановката на фронта в Донецка област изисква да бъде посрещната с цялата „мощ и централизация “ от страна на страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

„На първо място, за ситуацията на фронта. Бахмут, Кременная и други региони в Донбас изискват оптималната мощ и централизация „, сподели Зеленски в ежедневното си видеообръщение.

„Ситуацията там е тежка и мъчителна. Окупаторите разпростират всички запаси, с които разполагат, а те разполагат с обилни запаси, за да реализират mрогрес“, сподели украинският президент.

Зеленски добави, че не престават спиранията на електрозахранването, а сега 9 милиона души в Украйна са без ток.

Междувременно Путин твърди, че Кремъл не се е отказал от концепцията за „договаряния“. Украинският министър на енергетиката Херман Халушченко пък предизвести, че Русия може да употребява ракети, в това число крилати, за широкомащабна офанзива в новогодишната нощ, съобщи ДПА.

„Руснаците не са се отказали от офанзиви срещу енергийната ни мрежа“, сподели министърът пред украинската телевизия и добави: „И щом правят офанзиви на избрани дати, Новата година може да бъде една от тези дати, когато те ще опитат да повредят енергийната ни мрежа“.

Четете още

Избор на редактора