Зеленски призова Г-20 да приеме украинското предложение за мир

Украинският президент Володимир Зеленски днес каза на световните лидери, събрали се на срещата на върха на Г-20 в Индонезия, че сега е времето войната на Русия в неговата страна да бъде спряна съгласно мирен план, който той предлага, предаде Ройтерс.

Зеленски говори по видеовръзка на форума, който се провежда на индонезийския остров Бали.

„Убеден съм, че сега е времето, когато руската разрушителна война трябва и може да бъде спряна“, каза украинският лидер.

Моля ви да изберете своя път към лидерството и заедно със сигурност ще приложим формулата за мир, добави Зеленски.

Като повтори, че Русия трябва да изтегли всички свои войски от територията на Украйна и, че не може да има никакви териториални отстъпки от страна на Киев, Зеленски призова и за освобождаването на всички украински затворници. Президентът на Украйна призова също за възстановяване на „радиационната сигурност“, предвид Запорожката АЕЦ, където се водят сражения, поиска въвеждане на ценови ограничения върху руските енергийни ресурси и разширяване на инициативата за износ на зърно.

Ако Русия се противопостави на нашата формула за мир, ще видите, че тя иска единствено война, каза Зеленски.

САЩ очакват Г-20 да осъди войната на Русия в Украйна и въздействието й върху глобалната икономика в края на срещата на остров Бали, каза по-рано американски представител.

Русия е представена на форума от руския първи дипломат Сергей Лавров, след като Москва обяви, че президентът Владимир Путин е твърде зает, за да присъства.

Москва нарича действията си в съседната държава „специална военна операция“ за разоръжаване на Украйна и осигуряване на защитата й от фашисти. Украйна и Западът казват, че твърденията за фашизъм са безпочвени, а войната е непровокирана и агресивна, отбелязва Ройтерс.

Четете още

Избор на редактора