Зеленски развъртя метлата. Уволни приятел от детството за предателство

Войната изисква много жертви и трудно има място за приятелство. И това е повече от ясно. Президентът на Украйна Володимир Зеленски развъртя метлата и уволни началника на Службата за сигурност Иван Баканов и главния прокурор Ирина Венедиктова.

Зеленски каза, че е уволнил висшите държавници заради много случаи на колаборация на техни подчинени с Русия. Започнати са 651 углавни производства за държавна измяна и колаборационистка дейност на служители на правоохранителните органи. Над 60 служители на ведомствата, оглавявани от Баканов и Венедиктова сега работят срещу Украйна в окупираните от Русия територии.

„Такова внушително количество престъпления срещу устоите на националната сигурност на държавата и връзките, установени между служители на силовите структури на Украйна и спецслужбите на Русия, повдигат много сериозни въпроси за съответните ръководители. Всеки от тези въпроси ще получи отговор“, каза държавният глава.

Според публично известните биографични факти за украинския президент, Зеленски и Баканов се знаят от петгодишни, когато живеят заедно на ул. „Вадим Гуров“ в Кривой рог – в един и същ блок, в един и същ вход. В първи клас и двамата постъпват в едно и също училище, заедно ритат топка – футболът е любимото им занимание, завършват едно и също средно училище, постъпват в един и същ университет – Киевския национален икономически университет „Вадим Гетман“.

Четете още

Избор на редактора