Зеленски създава „коалиция за изтребители“

Украинският президент Володимир Зеленски иска от Германия да подкрепи страната му, като се присъедини към коалиция за доставка на модерни изтребители, предаде ДПА.

Украйна работи по „създаването на коалиция за изтребители“, заяви днес Зеленски на среща с канцлера Олаф Шолц в канцлерството в Берлин.

„За Украйна е много важно да координираме усилията си“, каза Зеленски.

Понастоящем Русия има превес на силите във въздушното пространство на Украйна – ситуация, която трябва да се промени, каза Зеленски.

Шолц не се ангажира с конкретния въпрос като заяви, че Германия е доставила на Украйна голямо количество оръжия и ще продължи да го прави. Той заяви, че Берлин се „концентрира“ върху снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана.

Канцлерът посочи, че Западът ще търси наказание за действията на Русия в Украйна

Шолц допълни на съвместната пресконференция със Зеленски,, че  Германия заедно с партньорите си ще се опита да потърси отговорност от руската страна за действията й в Украйна, предаде ТАСС.

„Заедно с нашите партньори ние сме за това Русия да бъде подведена под отговорност“, заяви Шолц.

Канцлерът заяви, че конфликтът в Украйна „има огромни геополитически последици“. Той припомни, че Германия е приела повече от 1 млн. украински бежанци.

Зеленски изрази готовността страната му да обсъжда идващи отвън предложения за мир, за да се сложи край на пълномащабната инвазия на Русия, но посочи, че  тези предложения трябва да се основават на собствената позиция на Киев и на мирен план, предаде Ройтерс.

За пореден път украинският президент изрази увереност в постигането на успех на толкова прехвалената контраофанзива срещу руските сили. Той изрично подчерта, че по време на офанзивните си действия украинските войски няма да атакуват руска територия, а ще освобождават своята.

Украйна е готова за мир, но това не може да означава замразяване на конфликта и приемане на споразумение под диктата на Русия, посочи германският канцлер.

„Русия трябва да изтегли войските си, нещата няма да се получат по никакъв друг начин”, подчерта Шолц.

Канцлерът също така посочи, че Германия ще продължи да оказва военна и хуманитарна помощ на Украйна и отбеляза, че от началото на войната Берлин е предоставил на Киев подкрепа на стойност 17 млрд. евро, предаде ДПА.

Четете още

Избор на редактора