Зимата идва! Падат градусите, дъждът се обръща на сняг

През новата седмица зимата най-сетне ще дойде у нас, сочи седмичната прогноза за времето в България от 24 до 29 януари на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Днес, във вторник, а и в сряда, вятърът ще е слаб до умерен от изток-североизток. Ще започне понижение на температурите, което ще продължи и през следващите дни.

Днес ще е все още сравнително топло с минимални температури между 2 и 7 градуса, и с максимални – между 7 и 12 градуса. Във вторник и в сряда температурите ще са почти без дневен ход, предимно между 0 и 5 градуса.

Времето ще бъде облачно, на места, главно в Западна и Централна България с валежи, в понеделник ще са от дъжд, във вторник със застудяването в западната част от Дунавската равнина и по високите полета дъждът ще премине в сняг, а в сряда валежите ще са слаби и на по-малко места, но предимно от сняг. Ще се образува снежна покривка, по-дебела в Западния Предбалкан.

В четвъртък, 26 януари, вятърът ще се ориентира от север. Ще преобладава облачно време, на отделни места със слаби валежи от сняг. Ще има и временни разкъсвания и намаления на облачността. Минималните температури ще се понижат с 3-4 градуса, а дневните ще се задържат почти без промяна.

В петък и в събота вятърът ще стане северозападен, с него температурите ще се понижат още, в събота максималните температури в много райони ще са под 0 градуса. Облачността ще е променлива, често значителна, в Западна България с валежи от сняг.

В неделя, 29 януари, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще е умерен до силен. Облачността ще е променлива, по-често значителна, без съществени валежи, информират от НИМХ.

Четете още

Избор на редактора