Златан – геният с език, по-бърз от десния му крак

Обичан от едни, мразен от други, уважаван от всички. Така накратко може да се опише колоритната личност на Златан Ибрахимович, който в неделя обяви края на впечатляващата си футболна кариера.

Шведът с майка хърватка и баща бошнак официално се отказа от футбола по време на мача Милан – Верона. Ибрахимович бе резерва, но след последния съдийски сигнал бе изпратен подобаващо, а сълзи имаше в очите както на самия Ибра, така и на феновете по трибуните.

Кариерата на Ибрахимович е безспорна и неслучайно той е един от идолите на младите футболисти по цял свят. Има и още нещо, по което те искат да приличат на него – той стреляше с думите като с десния си крак. Златан винаги е обичал да се шегува, понякога дори брутално, и бе златна мина за журналистите, които успеят да се докопат до него.

Разбира се, образът на лошото момче Ибра бе граден усърдно и последователно, но всеки докоснал се до него признава, че всъщност Златан е човек със златно сърце и благ нрав.

Освен с наистина изумителни отигравания, които остават завинаги в световната футболна съкровищница, Ибрахимович ще бъде запомнен и със серия от култови изказвания и случки. Някои от тях звучат наистина невероятно, а други определено ще ви разсмеят.

Ето някои от най-великите ситуации около Златан – един от най-харизматичните и колоритни футболисти.

Отсвирването на Венгер

Годината е 2000, Ибрахимович носи екипа на Аякс и получава оферта от Арсен Венгер да се присъедини към Арсенал. С едно условие – първо да премине пробен период. Оферта, която получава следния отговор от шведа:

„Златан на проби не ходи“. Велико!

Гаврата с Карю

Огромният норвежки нападател Джон Карю си позволи да се усъмни в качествата на Златан и финтовете му, а отговорът не закъсня:

„Той просто ми завижда, защото това, което Карю може с топка, аз го мога с портокал“.

Унижение за Аншо

„Първо аз тръгнах наляво, той също го направи. След това тръгнах надясно и той също го направи. След това отново тръгнах наляво, а той отиде да си купи хотдог“, обясни ситуацията шведът.

Заплаха за Ван дер Ваарт

По време на съвместния им период в Аякс Ибрахимович контузва в глезена Рафаел ван дер Ваарт на тренировка. Нидерландецът твърди, че това се е случило умишлено, а в отговор Златан отсича:

„Не съм те контузил умишлено и ти го знаеш много добре, престани да дрънкаш глупости. Ако ме обвиниш още веднъж, ще ти счупя и двата крака и този път ще е нарочно“.

Ножицата от Мидо

Бурните отношения на Ибра със съотборници пък едва не му костваха живота. Причината е, че в Аякс шведът дели една съблекалня с не по-малък чешит от него – Мидо. Бесен от това, че не е сред титулярите, Мидо нарича съотборниците си копелета, а Златан не му остава длъжен с думите „единственото копеле в тази съблекалня си ти“.

Но после осъзнава, че това е могло да са последните думи в живота му.

„Мидо взе една ножица и я хвърли по мен. Беше напълно луд. Тя профуча покрай главата ми, право в бетонната стена и направи дълбока пукнатина. Отидох при него и му забих един в лицето, но 10 минути по-късно си тръгнахме като първи приятели. По-късно разбрах, че треньорът ни е запазил тази ножица за спомен, за да я показва на децата си“, връща лентата назад шведът.

Бруталния бой с Ониеву

Малко преди дербито на Милано с Интер през 2010 г. Ибрахимович, имащ черен колан по таекуондо, се сби на тренировъчното игрище със съотборника си в Милан Огучи Ониеву.

„Той приличаше на боксьор в тежка категория. Беше здрав, но това не бе достатъчно, за да се справи с мен. Ядоса се и каза неща за майка ми, които го помолих да си върне обратно. Той ме изблъска назад. Замълчах си, но след 3 минути топката бе в него и аз му влязох с бутоните напред в неговите крака. Докато се изправях и се отдалечавах, усетих удар в рамото. Разбих му носа с глава в отговор, а след това се сбихме като диви животни, всеки искаше да разкъса и осакати другия“, разказва Златан.

Конфликтът с Гуардиола

Ако има човек на планетата, който е отнесъл най-много хейт от Ибра, това определено е Пеп Гуардиола. Враждата между двамата се разгаря през 2009/10 година, когато са заедно в Барселона.

„Гуардиола не спираше да дрънка философски тъпотии. В повечето случаи изобщо не го слушах, това бяха тотални глупости за кръвта, потта, сълзите – подобни тъпотии“.

Когато напуска „Камп Ноу“, Златан не пропуска да жегне отново Пеп заради налаганата от него тактика „тики-така“. „Когато някой ме купи, той си купува Ферари. А ако карате Ферари, сипвате от най-скъпия бензин, излизате на магистралата и натиската газта. Гуардиола имаше Ферари, което пълнеше с евтин дизел и се тътреше по междуселски пътища. Трябвало е да си купи Фиат“.

Изпреварваща репутация

Когато подписа с ПСЖ през 2012-а, Златан не пропуска да демонстрира огромното си самочувствие. „Да си призная, не знам много за играчите във френското първенство, но те определено знаят кой съм аз“.

Къща или хотел?

И все пак, докато за Ибрахимович беше доста лесно да се докаже на терена, търсенето на дом в Париж не се оказа чак толкова просто. Когато бе помолен за коментар по темата, той бе лаконичен: „Търся подходящ апартамент и ако не намеря нищо, тогава просто ще си купя хотел“.

Музикалният вкус на Бекъм

В ПСЖ Златан за кратко бе съотборник с Дейвид Бекъм. Англичанинът може да е модна икона, но Ибра определено не е впечатлен от музикалния вкус на Бекс. „Преглеждахме плейлистата му в съблекалнята. Имаше много песни на Джъстин Бийбър, Джонас Брадърс и Селена Гомес. Хубаво е да знаеш, че дори Дейвид Бекъм няма добър вкус за всичко“.

Да си играеш на Бог

Преди плейофа между Швеция и Португалия за класирането на Мондиал 2014 Ибрахимович е попитан как смята, че ще се развие двубоят: Ибрахимович: Само Бог знае. Репортер: Трудно е да го попитам. Ибрахимович: Сега говориш с него.

Сексуални предпочитания

При едно от поредните си интервюта Ибра е попитан от репортерка за слуховете, че е хомосексуалист. „Ела в дома ми и ще разбереш дали съм гей. И доведи сестра си“, отвръща й легендарният нападател.

Сексистки скандал

През 2014 година в Швеция има дебат за заплащането на мъжките и женските национали. Причината е, че футболист номер 1 получава за награда лек автомобил, а номер 1 при дамите – нищо. „За да има мир, ще й подаря едно колело с мой автограф и вече всичко ще е наред“, предлага Ибра.

Как обиди Франция

През март 2015 г. Ибрахимович предизвиква национален скандал, когато след загубата на ПСЖ с 2:3 от Бордо се впуска в необикновена тирада срещу съдията Лионел Жафредо. „Събудете се, събудете се! Ние не сме аматьори. Ебати задника! Играя от 15 години футбол и никога не съм виждал (добро) съдийство в тази лайняна страна. Тук дори не заслужават ПСЖ“.

Твърде добър за MLS

Много специалисти смятаха, че Ибрахимович ще се пенсионира след престоя си в американската MLS с ЛА Галакси. Но вместо финал, воаяжът до САЩ се оказа рестарт за кариерата на голаджията.

„Много съм благодарен на MLS, защото те ми дадоха възможност да се почувствам жив. Но проблемът беше, че все още бях прекалено жив. Бях твърде добър за целия им шампионат. Никога не се знае, може би някой ден ще се върна, за да им напомня какво е истински футбол“.

Отмъщението срещу Матераци

Ибрахимович е злопаметен, когато се отнася до мръсна игра. Известният с ударите си под кръста Марко Матераци веднъж влиза много остро в краката на шведа и това няма да остане без последствия.

„С Матераци имах сметки за уреждане в продължение на години. Отплатих му се в едно дерби (през 2010 г.). Той влезе с вдигнат крак в единоборството, аз скочих, избегнах го и го ударих с лакът в слепоочието. А след мача Пипо Индзаги коментира: „Това беше най-красивото дерби в живота ми – 1:0, гол на Ибра и Матераци в болница“.

Защо няма да стане треньор

Много често журналистите питат Ибра дали обмисля да се впусне в треньорството, след като приключи с футбола. Какъв е отговорът ли? Ето го: „Невъзможно. Защото по време на мач бих зашлевил поне двама играчи, а след мача – останалите 9!“

Порше – не, самолет

Запитан как ще коментира слуховете, че си е купил Порше, Ибрахимович отговаря: „Категорично не е вярно. Поръчал съм си самолет. По-бърз е.“

Какво е Светновната купа без Ибра

Едно нещо е сигурно – Световната купа без мен не си струва да се гледа – това каза Ибрахимович след отпадането на Швеция от квалификациите за Световното първенство по футбол в Бразилия през 2014 г.

Четете още

Избор на редактора