Златна поредица „30 вечери с 30 класики“ в кино „Одеон“

„30 вечери с 30 класики“ се нарича инициативата на столичното кино „Одеон“ и „Филмаутор“, в рамките на която зрителите ще могат да гледат отново най-добрите български филми.

Първата прожекция е на 17 март, а след това всеки петък, почти до края на годината, във филмотечното кино ще бъде излъчван по един класически български филм.

Всички прожекции са с вход свободен, а след филма зрителите ще могат да разговарят с някои от неговите автори (доколкото те са още между живите).

Всичките 30 филма ще бъдат излъчени в своя оригинален формат, а именно – на лента. „Вероятно много от младите зрители никога не са гледали филм на лента. С тази инициатива искаме да покажем как вълнува истинското кино и то не само с историите си, а и с начина на показване“, казва режисьорът Виктор Божинов („Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“, „Вина“), който е и председател на Управителния съвет на „Филмаутор“.

Началото поставя лентата на режисьора Рангел Вълчанов от 1979 „Лачените обувки на незнайния воин”. Оператор на филма е Радослав Спасов, музиката е дело на Кирил Дончев, а на прожекцията зрителите ще могат да се срещнат с художника Георги Тодоров.

В програмата са още „Да обичаш на инат“, „Куче в чекмедже“, „Вчера“, „Щурец в ухото“, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“, „Мъжки времена“, „Преброяване на дивите зайци“.

Четете още

Избор на редактора