Зуека реди първа изложба в Испания

Първата изложба на Васил Василев-Зуека в Испания ще бъде открита на 23 февруари в градчето Алтеа, където е новият пристан на семейство Василеви.

Алтеа, или Белият град, е разположен на стотина километра южно от Валенсия на брега на Средиземно море. Очарова със старинната си архитектура и лежерната атмосфера. Алтеа се намира в източната част на Испания. Регионът се нарича Коста Бланка и е известен с пясъчните си плажове. По изключение обаче, точно в Алтеа, брегът е стръмен и каменист. Този факт спасява града от превръщането му в поредния масов курорт. Разбира се, в Алтеа не липсват туристи, но те идват заради очарователната му стара част.

Тя се извисява на хълм над морето. Улиците са стръмни, тесни и предимно пешеходни. Изкачването им си струва усилията, защото води до символа на Алтеа – храма със синия купол.

“Доста дълго отлагах тази изложба в Испания и много време търсех мястото, на което да я направя”, каза Зуека. В крайна сметка се спира на хотел, построен през 1920 г., в който е съхранен духът на 20-те години. “Именно тази атмосфера ме грабна. Има пространство за картините”, добавя той пред 24 часа.

Изложбата ще може да бъде разглеждана цял месец, а на самото откриване ще присъстват доста българи, приятели на Зуека.

Четете още

Избор на редактора