Гешев: Няма кюлчета, има снимки. Тях разследваме

Две знакови разследвания, свързани с бившия премиер Бойко Борисов, ще приключат съвсем скоро и най-вероятно преди евентуални нови парламентарни избори. „До месец, месец и нещо приключваме и двете разследвания“, обяви в интервю по БНТ днес главният прокурор Иван Гешев. От думите му се разбра, че по двете разследвани са чакани отговори от Кипър (б.р. вероятно за къщата в Барселона) и една банка в ЕС, и вече са получени.

Гешев коментира снимките, свързани с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“ така: „Не са намерени кюлчета и банкноти, а има снимки, които са обект на разследване“. Относно това дали Борисов може да бъде изправен на съд Иван Гешев коментира, че всяко дело е възможно, ако бъдат събрани доказателства.

Разследването „Барселонагейт“ се забави над две години. Наскоро в интервю за БНР Гешев обясни, че проверките се бавят заради съдебните власти на Кипър. От Кипър прокуратурата чакаше правна помощ за разкриване на банкова тайна и предоставяне на данни от местния Търговски регистър.

От коментара на Гешев не станаха ясни повече детайли за банката от ЕС, от която се чакат отговори, но изказване на темата кюлчета и мнението на европейска банка направи скоро Бойко Борисов. Борисов заяви, че не се притеснява от разследването, защото от френска банка е дошла информация, че една от банкнотите не е истинска. Борисов уж цитира по темата главния прокурор Гешев, който обаче не е обявявал в такава конкретика източника на информация.

В отговор на журналистически въпрос за приликите между разследването на финансите зад къщата в Барселона и „Нексо“ Гешев обясни, че и в двете разследвания част от проверките са за пране на пари. „Но от едната страна има една къща, а от другата – 95 млрд. лв.“, каза Гешев. Той не омаловажавал, а само правел аналог.

Има защитен свидетел по разследването „Нексо“, на който е предоставена защита от бюрото за защита към правосъдното министерство, обяви още главният прокурор. Гешев отрече да има каквато и да е било връзка между постигнатото споразумение в САЩ за изплащане на санкции от страна на компанията и разследването в България. Той бил информирал главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс за част от действията на българската прокуратура.

Четете още

Избор на редактора