Асен Василев: Да го ду*ат бедните беше политиката на ГЕРБ

Думи, не чак толкова често чувани в парламента, съпроводиха речта на вицепремиера Асен Василев от парламентарната трибуна по време на дебатите преди вота на недоверие на правителството.

„Това, което чувам, са популистки лозунги и икономическа философия, която, ако мога с едно изречение да обобщя, е: „Да да го духат бедните“. Извинявам се за грубия език, но това е икономическата философия, която вие проповядвате. Да не вдигаме пенсиите, защото щяла да се вдигне инфлацията, избухна Василев по посока ГЕРБ.

Изразът му предизвика бурно недоволство в голяма част от залата.

„Благодаря, г-н вицепремиер, само по отношение на тази реплика, която Вие направихте в края на изказването си. Вие отлично знаете, че е крайно неподходяща, съответно извинихте се, и моля, да не се повтаря“, помоли го Мирослав Иванов, който в момента изпълнява длъжността председател на НС след отстраняването на Никола Минчев.

„Дефицитът е 4,1% с ковид мерките и 2,5% без тях, точно както беше одобрен от парламента в края на януари. Това е дефицитът в България и той е един от най-ниските дефиците в Европейския съюз тази година. При 55% ръст на цените на горивата и три пъти ръст на цените на газа, няма как да не нарасне вноса. Износът расте доста, дори ако махнем ефекта на инфлацията, расте с 20% във всички стокови групи“, категоричен е Василев.

„Износът расте и той не расте заради вашата опорка, че расте заради износа на оръжие, а расте във всички сфери на икономиката“, добави Василев, обръщайки се към своите колеги от ГЕРБ.

По повод твърдението за заробващ дълг Василев отговори: „Ние заварихме дълг от 31 млрд. и 218 млн. лв., към момента той е 30 млрд. и 462 млн. лв. или той е намален. България има третия най-нисък дълг спрямо БВП в Европейския съюз

„Инфлацията най-лесно може да бъде намалена, когато се вдигнат лихвените проценти. Лихвените проценти се вдигат от Европейската централна банка и това има директно отражение към лева, тъй като имаме фиксиран курс лев-евро.

Финансовият министър уточни, че при управлението на ПП инвестициите за първите три месеца на 2022 година са 883 милиона евро. Той разкри и данните за външните инвестиции през 12-те години на управлението на  ГЕРБ:

2021 – 244 милиона, 2020 – 647 милиона, 2019 –  431 милиона, 2018 – 53 милиона, 2017 – 324 милиона, 2016 – 370 милиона, 2015 – 730 милиона, 2014 – 230 милиона, 2013 – 467 милиона, 2012 – 599 милиона, 2011 – 10 милиона, 2010 – 122 милиона

До обяд дебатите минаха вяло, но в ранния следобед страстите завладяха залата.

Истинската причина за вота на недоверие към правителството са четирима души – Бойко Борисов, Делян Пеевски, Слави Трифонов и Елеонора Митрофанова. Това заяви премиерът Кирил Петков от парламентарната трибуна.

„Г-н Борисов се страхува, че правосъдието ще дойде и до него – поясни министър-председателят. – Вторият, г-н Пеевски се страхува, че неговите фирми няма да получат тези строителни милиарди, за които той може би има договорка с някой в тази зала. Г-жа Митрофанова не е толкова страшна, някой път може да не я слушате за всичко, което тя ви казва. Четвъртият SMS утре ще дойде от г-н Слави Трифонов. Не разрешавайте българската политика да зависи от четири SMS-а на четирима човека, които не са в тази зала“.

„Вие лъжете по гьобелсов модел като си мислите, че казана 100 пъти една лъжа, ще стане истина, но няма да стане“, атакува от трибуната министърът на регионалното развитие и благоустройство в оставка Гроздан Караджов, избран от квотата на ИТН. Според Караджов ПП мери с различен аршин и за министерствата на  ИТН настоявали цената в ЗОП да има 100 процента тежест, а за министерствата на ПП имало и 50 на 50 като Караджов размаха договор на МВР за доставка на оборудване. „Вас ви е страх от служебен кабинет“, каза още Караджов, като напомни разговор с премиера, в който той му казал, че не иска, ако падне кабинета, „оня отсреща“ да разпределя парите.

„Според Слави Трифонов пък вие сте брокер“, отвърна Петков. „Това правителство щеше да е най-стабилното в нашата история, ако бяхме одобрили тези 3,9 млрд. лв., Тошко щеше да забрави за Македония“, допълни той.

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви, че философията на вота срещу правителството на Кирил Петков, който се дебатира в парламента, е сбъркана.

Той каза, че цялостното усещане от дебата е, че опозицията е загубила енергия да иска сваляне на правителството. „Мисля, че те си дават ясна сметка, че нямат отговор на големия въпрос какво ще стане с България след това“, каза Иванов по Нова телевизия.

Съпредседателят на ДБ допълни, че свалянето на правителството в момента е най-сигурният начин финансовото положение в страната да стане още по-рисково, защото няма кой да управлява държавата.

Христо Иванов добави, че ако кабинетът оцелее, на дневен ред ще излезе въпросът как да бъде гарантирано стабилно мнозинство, за да може да се управлява страната.

Всички разбраха, че става дума за пари и за никакви принципи и дебати за финанси и икономика. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на дебата за вота.

„Формално водим дискусия по вот на недоверие за финансова и икономическа политика – посочи Нинова. – От числата и данните, изнесени в началото на деня, става ясно, че вот за провал в икономическата политика точно сега е несъстоятелна претенция. Всички разбраха, че става дума за пари и за никакви принципи и дебати за финанси и икономика. Задкулисието се видя заплашено, защото промяната започна и защото вижда единственото спасение за себе си в свалянето на този кабинет и връщането на статуквото“.

Лидерът на БСП  направи и съпоставка между кабинета „Петков“ и кабинета „Борисов“, сравнявайки данните за първото тримесечие на 2021 г. и 2022 г.

Ето част от тях:

БВП за първото тримесечие на 2021 г. – минус 1,8% 

БВП за първото тримесечие на 2022 г. – плюс 4%

Безработица „Борисов“ – 6,1%

Безработица сега – 4,6%

Промишлено производство – „Борисов“ – 109%

Промишлено производство – сега – 126% 

Тя посочи, че по времето на кабинета „Борисов“ не е имало война, криза с енергийните доставки и ръст на цените.

„Да, имаше КОВИД-19, но него го имаше и в началото на тази година“, уточни тя.

По думите ѝ мотивите в искания вот са арогантни.

„Бъдете спокойни, България е финансово стабилна и икономически добре развиваща се, въпреки всички обстоятелства, но имаме открити въпроси: Ръстът на цените, обедняването, неравенствата, намалялата покупателна способност. И вторият – справедливостта. Правителството предприе мерки за борба с първия проблем – срещу обедняването, това са мерки, въведени в цял свят и Европа“, заяви Нинова.

Един от отцепниците от ИТН Иво Атанасов заяви, че ако подкрепи ГЕРБ за вота, ИТН ще изгори и ще отиде в историята.

„Партия, която се е докоснала до ГЕРБ, е отишла в историята – каза Атанасов пред Нова. – Такава ще бъде и съдбата на ИТН, ако гласуват срещу правителството. Предлагам да гласуват то да остане и след това да поставим въпросите и сроковете за изпълнение на приоритетите“.

Атанасов изрази убеденост, че от съвестта и честността на депутатите на ИТН зависи дали вотът на недоверие ще мине.

„Ако те се освободят от своето робство и гласуват по съвест, правителство ще има – каза Атанасов. – Лично аз не съм звънял и притискал депутати от ИТН. Не съм напуснал партията, за да се присъединя към друга“.

Четете още

Избор на редактора