Иде първият топлинен удар – 40 градуса в Испания

В някои части на Испания се очаква температурите да достигнат 40 градуса по Целзий тази седмица.

Първата гореща вълна тази година ще дойде месец по-рано от миналата година.

Пролетта в Испания тази седмица ще наподобява средата на лятото, тъй като в някои райони температурата ще бъде над 30 градуса, а в някои дори 40 градуса, съобщи „Блумбърг“.

Изключително горещ въздух, който се движи от Африка на север, ще доведе до повишаване на температурата на Иберийския полуостров на 25 и 26 април, достигайки максимум на 27 и 28 април, съобщи испанската метеорологична агенция в неделя.

Агенцията каза, че високите температури, заедно с ниската влажност и ветровете със скорост над 30 километра в час ще изложат голяма част от страната на висок риск от пожари.

Западна Европа имаше необичайно топла и суха зима и тези условия вероятно ще продължат през пролетните и летните месеци, според два отделни доклада на Европейската агенция за наблюдение на Земята.

Миналата година Европа имаше най-сухото лято от 500 години, а други райони на Северното полукълбо, от Съединените щати до Китай, също претърпяха тежка суша. Испания е била вторият най-горещ и сух март в историята, според Националния център за информация за околната среда на САЩ.

Глобалната средна температура също беше втората най-висока за март от началото на записите през 1850 г. Части от Испания вече ограничават използването на вода за селското стопанство и промишления сектор, както и за поливане на обществени градини или пълнене на плувни басейни.

В Индия в източните райони на страната миналата седмица бяха регистрирани температури от 40 до 44 градуса по Целзий.

Четете още

Избор на редактора