Изборът на Сливенски митрополит на 25 февруари

Определихме на 18 февруари да е епархийският избор в град Сливен, с епархийските избиратели. На 24 февруари, следобед, Светият синод ще се събере отново, за да прегледа преписката и ако тя е според установените от правилата норми и уставни положения, на 25 февруари трябва да се състои и каноничният избор на нов Сливенски митрополит от членовете на Светия синод. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит, съобщи пред журналисти Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Митрополит Киприан уточни, че десет епископи са кандидати за Сливенския митрополитски престол. Това е т.нар. листа с достоизбираемите епископи, които ще участват в избора за новия Сливенски митрополит. Епархийските избиратели в Сливен ще излъчат двама от тях, които са събрали повече от половината от гласовете им. Ако Светият синод на заседанието си на 24 февруари, след като изслуша доклада на наместника на овдовелия епархийски престол и разгледа постъпилата документация, прецени, че изборът е валиден и е организиран по надлежния ред, в неделя – 25 февруари, ще се състои и каноничният избор. На него от тези двама епископи, избрани от епархийските избиратели, митрополитите от Светия синод ще изберат и утвърдят новия Сливенски митрополит.

Стабилно е състоянието на българския патриарх Неофит и се молим за неговото здраве. Дай Боже, скоро да бъде изписан от болницата, за да може поеме ръководството в нашата, българска православна църква, каза в отговор на журналистически въпрос днес отново Старозагорският митрополит Киприан. Той и Пловдивският митрополит Николай заявиха вчера, че здравословното състояние на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се подобрява.

Сливенският митрополит Йоаникий почина на 9 януари тази година, съобщиха тогава за БТА от Българската православна църква – Българска патриаршия. Поклонението се състоя на 11 февруари в Сливен.

На заседание на Светия синод, състояло се на 10 януари, беше определен за наместник на овдовелия Сливенски митрополитски престол – Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, каза тогава пред журналистите, пред Синодалната палата, Старозагорският митрополит Киприан. „В Устава се казва, че до три месеца трябва да бъде избран новият Светосливенски митрополит„, обясни тогава Старозагорският митрополит.

Четете още

Избор на редактора