Изложба на магическия живописец Димитър Казаков-Нерон в Стражица

Седем монументални творби на Димитър Казаков–Нерон показва Художествената галерия в Стражица пред великотърновската публика. Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на художника. Експозицията беше открита снощи в Изложбените зали „Рафаел Михайлов“ във Велико Търново.

Картините са рисувани от именития художник в периода, когато е работил в мебелен завод в Пазарджик, където е бил разпределен непосредствено, след като е завършил с отличие Художествената академия в София. Това може би е причината картините да са нарисувани не върху платно, а върху дървени плоскости, разказа Валентина Стойнева, уредник на Художествената галерия в Стражица.

Димитър Казаков–Нерон е роден в стражишкото село Царски Извор през 1933 година. Когато завършва своето образование, градската управа в Стражица решава да го подкрепи финансово и му поръчва да нарисува картини за новосъздадената художествена галерия в Стражица, която е една от първите селски галерии в страната, днес – с близо 1000 творби във фонда. Галерията е създадена през 1962-63 година, когато Стражица е била още село, допълни Стойнева.

Триптихът, който Димитър Казаков предоставя на галерията, се казва „Стражишки мотиви“. Трите картини, поставени една до друга, достигат дължина над пет метра. В първата част на триптиха е изобразен трудът на селския човек на нивата с трактори, но натюрелът на Казаков го представя по митологичен, дори приказен начин.

Втората част от композицията показва най-вече жените, които са насядали, празнувайки с чаша вино в ръка, прегърнали децата си, но по средата на картината има изобразено знаменце с надпис „Бригада първенец“- нещо типично за провокативния стил на художника, отбеляза Стойнева. Третата част от творбата показва почивката на селските жени след тежкия труд, отново по един фолклористичен, фантастичен начин.

Димитър Казаков-Нерон е наричан от изкуствоведите „художник чародеец“, „император на българското изкуство“, „магичен живописец“, като същевременно за своя творческия път той има над 15 хиляди картини.

Приживе негови творби са част от раздела за съвременно изкуство в Лувъра, в Императорската колекция в Токио, в частни колекции в САЩ, негови произведения стоят редом до картини на Анди Уорхол, посочи Стойнева.

Изследователите го определят като ексцентричен артист, откъдето идва и прозвището му – Нерон. Той е пишел стихове и създавал музика, свирел е на обикновена овчарска свирка, но съвременниците му споделят, че музиката му също е звучала мистично, разказа Стойнева.

Във връзка с годишнината от рождението на твореца, се обмисля инициатива за изграждане на паметник, посветен на художника, в родното му село Царски извор. Идеята е подкрепена и от община Стражица. Изложбата е част от програмата за празника на Велико Търново – 22 март.

Четете още

Избор на редактора