Измама: Учен представи салам вместо звезда на снимка в интернет

Измама със снимка с изображение на резен салам чоризо вместо звездата Проксима Кентавър публикува в туитър френският учен и директор по изследванията във френската Комисия по атомна енергия Етиен Клайн, съобщава АФП. Това признава самият той и се извинява на социалните мрежи. Целта му била да обърне внимание върху безразборното споделяне на информация в интернет пространството.

Наскоро Клайн публикувал снимка на парче от известната наденица на черен фон и написал под нея: „Снимка на Проксима Кентавър, най-близката звезда до Слънцето, на 4,2 светлинни години от нас. Заснета от телескопа „Джеймс Уеб“. Какви детайли…Нови светове се разкриват пред нас всеки ден“.

„Поднасям извинения на хората, които са били шокирани от моята измама. Не беше много оригинална, но исках да ги накарам да обръщат повече внимание на снимките, които изглеждат истински и убедителни“, пише в Туитър физикът и филисоф Клайн.

Снимката менте е разпространена от онлайн медията Хъф Пост и за кратко време получава 1334 споделяния и 10 000 харесвания.

Бях изненадан, мислех, че веднага ще разпознаят, че е фалшива. И когато видях, че един известен журналист от телевизионен канал е във възторг и има риск да я разпространи, му казах, че това е шега“, разказва Клайн за АФП.

Това не е първото менте с резен чоризо. Резенът от колбаса бе особено популярен преди няколко години, когато се използваше за илюстрация на обратната страна на Луната.

„Тази измама е стара традиция сред физиците“, казва още 64-годишният френски учен в Туитър и обяснява, че идеята му била да повтори случая, когато американският физик публикува през 1996 г. невярна статия за изследване в научно списание.

„Лъжата има педагогическа стойност. Тя ни показва способността ни да бъдем подмамвани чрез източника на информация. При пандемията от КОВИД видяхме как някои учени могат да публикуват неистини, без да им се противопоставяме“, добавя Клайн.

И все пак фалшивата му снимка е била харесвана много повече от истинските кадри от телескопа „Джеймс Уеб“, които преди това споделя в Туитър.

Четете още

Избор на редактора