„Измамникът“ Нийман поискал 25 000 евро, за да играе с Веско Топалов

Набеденият за измамник Ханс Нийман е поискал 25 000 евро, за да се включи в шахматния турнир в Саламанка, Испания, който започва утре с участието на 19-ия световен шампион Веселин Топалов.

Ораганизаторите на състезанието изпратили покана на скандално известния американски гросмайстор, но високият хонорар, поискан от Нийман, възпрял намеренията им.

Както писа ekspresso.bg преди 4 дни, 19-годишният шахматист заведе дело за 400 милиона долара срещу световния шампион Магнус Карлсен, фирми близки до норвежеца, платформата chess.com и гросмайстор Хикару Накамура.

Искът е след грандиозния скандал в шаха – Карлсен и платформата дадоха изявления, че Нийман е играл нечестно и си е служил с измама.

Двама световни шампиони – Веселин Топалов и Александра Костенюк,  ще играят в турнира.

За пети път градът, в който живее българския гросмайстор, ще бъде домакин на фестивала „Люлка на съвременния шахмат“.

Празникът, организиран от местното кметство и Университета на Саламанка, един от най-старите в Европа,  включва и силен турнир с 8 участници.

Освен Веско, зад дъските в местното училище „Архиепископ Фонсека“ ще седнат още – американецът Гата Камски, петкратен шампион на САЩ и първи в света на бърз шах – 2010 г., най-добрият шахматист на Германия – Винсънт Кеймар и миналогодишният победител в Саламанка – Хайме Латаса. Сред жените-участнички впечатлява името на рускинята Александра Костенюк – световен шампион 2008-2010 г. И още – първата на последното европейско първенство Моника Сочко от Полша, испанката Сабрина Вега и най-добрата унгарка Тиция Гара.

„Иска ми се един ден турнирът в Саламанка да стигне славата на Линарес, споделя Топалов. – Още повече, че тук в местната библиотека е запазена най-старата съществуваща печатна шахматна книга,  пубикувана през 1497 г. Написана е от испанския шахматист Луис Рамирес де Лусена и съдържа някои от съвременните правила на играта. Най-интересното е, че дотогава дамата, която се е наричала алферса, е можела да се движи само три полета по диагоналите.“

„От самото начало, организаторите на този турнир насърчават равенството между половете и затова канят равен брой играчи“, обясни мениджърът на Топалов Силвио Данаилов.

Четете още

Избор на редактора