Изненада! Джокович с първа загуба за сезона

Новак Джокович допусна първо поражение за сезона и първо в Австралия от шест години насам, след като отстъпи пред Алекс де Минор с 4:6, 4:6 на турнира по тенис за смесени отбори „Юнайтед къп“ в Пърт (Австралия). Сръбските тенисисти претърпяха още две загуби и след 0:3 отпадат от надпреварата.

Джокович имаше проблем с китката на дясната ръка при победата на Сърбия над Чехия във вторник и световният номер 1 получи медицинска помощ преди Де Минор да направи късен пробив и да вземе първия сет.

Шампионът от Откритото първенство на Австралия загуби подаването си отново в седмия гейм на втората част, за да даде предимство на Де Минор с 4:3, след което спаси три мачбола, но не успя да предотврати поражението си десет дни преди първия турнир от Големия шлем за годината.

Джокович беше в серия от 43 победи в Австралия и се цели в 11-а титла в Мелбърн, след като последното му поражение е от Хьон Чун (Република Корея) в четвъртия кръг на Откритото първенство на Австралия през 2018 година, когато беше измъчван от проблем с лакътя.

„Това е изключително специално“, каза световният номер 12 Де Минор, който спечели 33 от общо 34-е точки на първия сервис, за да спечели първата си победа над водача в световната ранглиста.

„Новак е невероятен състезател и това, което той направи за спорта, е наистина специално. Чувствам се сюрреалистично, невероятно и съм щастлив, че го победих тук, в Пърт и в Австралия. В крайна сметка, когато излезеш срещу Новак, просто трябва да опиташ да се насладиш и да се бориш до край. Днес беше моят ден. Щастлив съм, че успях да победя. Това определено означава много за мен“, добави австралиецът.

Де Минор е първият тенисист от Австралия, победил номер 1 в света, след като Ник Кирьос се наложи над Даниил Медведев на Откритото първенство на САЩ през 2022 година. Той е голямата надежда на домакините за Откритото първенство на Австралия от 14 до 28 януари.

Айла Томлянович осигури победата на Австралия и място на полуфиналите след лесна победа над Наталия Стеванович с 6:1, 6:1. На смесени двойки Сторм Хънтър и Матю Ебден спечелиха срещу Деяна Раданович и Никола Чачич с 6:3, 6:3.

В двубой от последния кръг в група „В“ Гърция надделя с 3:0 победи срещу Канада и се класира за четвъртфиналите.

Номер 6 Стефанос Циципас се завърна в състава, след като пропусна двубоя срещу Чили, за да спечели срещу Стивън Диес  с 6:2, 6:3 за 77 минути. Мария Сакари надделя над бившата шампионка на Откритото първенство на САЩ Лейла Фернандес със 7:6(2), 6:3, а на двойки Петрос Циципас и Деспина Папамихаил победиха Феликс Оже-Алиасим и Стейси Фун със 7:5, 6:4 за 1:41 час.

Четете още

Избор на редактора