Изненада: Елизабет II с колекция от марки за 100 млн. паунда

В света са издадени най-много пощенски марки с лика на кралица Елизабет II. Това коментира председателят на Съюза на българските филателисти Спас Панчев в интервю за БТА.

Той посочи, че обикновено една държава издава марки за някой владетел, а тук много държави, които в различен период от време са били част от една голяма империя, издават марки с нейния образ. Панчев допълни, че коя е най-скъпата от тях е трудно да се каже, но има много редки и ценни издания с нейния лик.

Експертът обясни, че сред темите, които филателистите колекционират, една от най-интересните са кралски, царски личности и фамилии. В България има колекционери, които събират по тази тема. За 70-ия й юбилей на престола са издадени осем нови марки, които в момента струват 10,60 паунда, показа проверка на БТА на сайта на Британската кралска поща.

Спас Панчев отбеляза, че кралицата е била филателист, член на Кралското дружество и негов почетен председател, и изказа съболезнования от името на Съюза на българските филателисти за кончината ѝ.

„Нейната колекция от марки е една от най-големите в света, от най-ценните. Казват, че е оценена на над 100 милиона паунда“, коментира експертът. Според него е възможно в колекцията на кралица Елизабет Втора да има много неща, които светът не е виждал. Особено като се има предвид, че за нея са работили едни от най-добрите колекционери и са я съветвали какво да купи и в какво да инвестира.

Четете още

Избор на редактора