Изненада. Украйна не ще част от оръжието, което й даваме

Украйна е отказала част от военната помощ, която с решение на Народното събрание трябва да бъде пратена от България към Киев.

Това разкри единственият депутат, който миналия петък гласува “въздържал се” за отпускането на оръжие на страната – Богомил Петков от “Продължаваме промяната”.

Решението за отпускане на оръжия на Украйна бе подкрепено от всички останали депутати от ГЕРБ, ДПС, “Демократична България”, “Промяната” и “Български възход”.

Против бяха БСП и “Възраждане”.

Премиерът Донев уточни, че това, което Министерският съвет предложи и гласуваха в парламента е леко стрелково оръжие и боеприпаси за обучение на украинската армия, а не за бойни действия.

Военният министър Стоянов пък заяви директно, че България не предоставя ракети С-300, самолети и хеликоптери. Украйна нееднократно подчерта, че очаква точно такава военна помощ. Според военните обаче това ще наруши националната ни сигурност.

Богомил Петков нарочно е гласувал “въздържал се”, разказа депутатът от “Промяната”. “Не се бях запознал предварително със списъка помощи, които да изпратим. Нямаше как да взема информирано решение. Запознах с нещата. На комисия по отбрана вече гласувах “за”, споразумението вече е ратифицирано, подкрепих го”, посочи той, цитиран от „24 часа“.

“Информацията за съдържанието на списъка е поверителна. Не може да издаваме класифицирана информация, но има неща, които украинската страна е отказала. Но сме им дали такива неща, че да не застрашим нашата отбрана. Даваме боеприпаси и оръжие до размера, който не нарушава нашия баланс в отбраната”, обясни Петков, който е член на парламентарната комисия по отбрана.

Четете още

Избор на редактора