Има сделка: Износът на украинско зърно ще бъде деблокиран

Властите в Турция обявиха постигането на сделка с Русия за деблокиране на украинския износ на зърно през Черно море. Според информацията, документът за това трябва да бъде подписан тази вечер в Истанбул от Украйна, Русия, Турция и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, съобщи БНТ.

Деблокирането на украинските пристанища е от ключово значение за избягване на риск от глад. В силозите в Одеса има над 20 млн. тона украинско зърно.

Планът предвижда украински кораби да водят товарните съдове със зърно през минираните пристанища, а Русия да обяви прекратяване на огъня по време на транспортирането. В текста е записано, че Турция с подкрепата на ООН ще инспектира товарите заради опасенията на Москва от оръжейна контрабанда. Споразумението предвижда улеснения и за руския износ на зърно и торове през Черно море.

Турция и ООН работят за пробив от два месеца. Москва отрича да блокира украинските пристанища и обвинява Киев, че поставя морски мини. Според руската страна западните санкции забавят руския износ на храни. Киев твърди, че руският флот блокира украинския износ по море, а окупационните сили крадат зърното от украинските стопанства.

Четете още

Избор на редактора