Индийският апарат Чандраян-3 успешно кацна на Луната

Спускаемият модул на индийския апарат „Чандраян-3“ успешно кацна на повърхността на Луната, съобщиха световните осведомителни агенции, позовавайки се на Индийската организация за космически изследвания (ISRO).

Модулът се спусна в района на Южния полюс на Луната – на същото място, където планираше да се позиционира претърпялата авария руска станция „Луна-25“. Така „Чандраян-3“ стана първият апарат, осъществил кацане в този район на естествения спътник на Земята.

Мисията стартира на 14 юли.

„Чандраян-3“ е третият апарат за изследване на естествения спътник на Земята, който Индия изстрелва. Началото на индийската лунна програма беше поставено с орбиталния апарат „Чандраян-1“, който беше изпратен към Луната  през 2008 г. Втората лунна мисия на Индия „Чандраян-2“ стартира през 2019 г. и освен извеждането на апарат в орбита включваше и кацане на модула „Викрам“. Тя завърши с неуспех – спускаемият модул се разби при сблъсъка с лунната повърхност, но орбиталната станция „Чандраян-2“ продължава да обикаля около естествения спътник на Земята.

Индия става четвъртата страна след СССР, САЩ и Китай, осъществила меко кацане на Луната.

Четете още

Избор на редактора