Индия ще изсече 2,3 млн. дървета заради инфраструктурни проекти

Индия ще изсече 2,3 милиона дървета , за да направи път за мащабни инфраструктурни проекти в цялата страна, ход, който предизвика широко осъждане от еколозите.

Федералният министър на околната среда Ашвини Чубей каза пред парламента, че неговото министерство е разрешило около 90 проекта, включително магистрали, летища , пристанища и топлоенергийна инфраструктура, съобщава thenationalnews.com.

Много от проектите ще пресекат защитени територии и ще изискват изсичане на много дървета.

„През последните три години (2020 до 2022) около 31 проекта, свързани с магистрали, 11 проекта, свързани с пристанища, 15 проекта, свързани с летища, 20 проекта, свързани с речни долини и 10 проекта, свързани с топлоелектрически централи, са получили екологично разрешение от министерството“, каза Чубей.

Еколози протестираха решението на правителството за изсичане на дървета в момент, в който хималайският хиндуистки поклоннически град Джошимат се руши и потъва.

Филмовият режисьор Виена Бакши каза, че 2,3 милиона дървета, предназначени за изсичане, се равняват на „цяла гора“. „Просто още един ден за правителство, което не е мигнало окото при потъването на Джошимат”.

Четете още

Избор на редактора