Интимната връзка влиза в Закона за домашното насилие

Правната комисия в парламента прие предложения за промени в Закона за защита от домашното насилие. Промените са предложени от Бойко Борисов от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от ПП-ДБ, Делян Пеевски от ДПС и група народни представители. Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, пише в законопроекта.

В подкрепа на промените гласуваха 12 депутати, шестима се въздържаха.

През 2021 г. четирима мъже и четири жени са починали при насилие от интимния партньор, каза Надежда Йорданова от ПП-ДБ. Когато партньорите имат интимна връзка, жертвата трябва да може да получи закрила, а насилникът да мине през програми за овладяване на агресията, каза тя. Йорданова посочи, че сега предложените промени в закона имат нужда от подобрение. Да не търсим чудовище там, където няма, призова тя.

Правосъдният министър Атанас Славов каза, че ведомството подкрепя предложените промени.

Част от мненията, изразени на заседанието на комисията, са, че понятието „интимната връзка“ може да бъде добавено към текста за фактическото съжителство.

Гроздан Караджов от ИТН изтъкна, че се е запознал с различни становища, според които тази дефиниция няма да опази жертвите на насилие. Според него не е ясно какво точно е „относително траен съюз“, както е записано в законопроекта.

Започнахме дебат, на който да уточним как да прецизираме кога има насилие между интимни партньори, коментира Петър Кьосев от ПП-ДБ.

Изправени сме пред сериозен проблем за интимната връзка. Той тлее отдавна и е забелязан като проблем от съдиите, каза Мими Фурнаджиева, заместник на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и ръководител на Гражданската колегия. Според нея в обхвата на закона не влизат особено уязвими лица. Не са дадени възможности за закрила на хора в бежански центрове, в домове, съквартиранти.

Марияна Евтимова от фондация „Пулс“ смята, че е добре да остане терминът „интимна връзка“. Тя цитира скорошно решение на Европейския съд по правата на човека по дело срещу България на 16-годишно момиче, жертва на психическо насилие. В него съдът критикува липсата на термина „интимна връзка“.

Адвокат Анели Чобанова каза, че законът трябва да е ясен. Тя предложи психолог да даде становище колко измерения и проявления има интимната връзка. Не е ясно и как ще бъде доказвана интимността в съда, посочи тя.

По-рано днес депутатите гласуваха промени в Наказателния кодекс, с които завишиха наказанията при лека и средна телесна повреда.

Правната комисия на парламента заседава извънредно днес заради промените в Наказателния кодекс и в Закона за защита от домашното насилие.

Четете още

Избор на редактора