Ирландия поставя ужасни картинки на алкохола

Ирландия става първата страна в света със задължителни здравни етикети на алкохолните напитки, предупреждаващи хората за калориите, съдържанието на алкохол, рисковете от рак и чернодробни заболявания и опасностите от пиене по време на бременност, предаде „Гардиън“.

Здравният министър Стивън Донъли подписа закона в понеделник и каза, че очаква с нетърпение други страни да последват примера – перспектива, която тревожи италианските винопроизводители и хората в няколко други държави, членки на ЕС.

Законът ще влезе в сила от 22 май 2026, за да има време бизнесът да се адаптира към политиката, която имитира съществуващите правила за други храни и напитки, каза Донъли.

„С тази информация можем да вземем информирано решение за собствената си консумация на алкохол. Опаковките на други храни и напитки вече съдържат здравна информация и, когато е необходимо, здравни предупреждения. Законът привежда алкохолните продукти в съответствие с това.“

Доставчиците на алкохолни напитки ще бъдат принудени да показват информацията и предупрежденията върху опаковката на продукта и също така да насочват потребителите към уебсайта на Изпълнителната служба по здравеопазване на Ирландия за допълнителна информация за консумацията на алкохол. Подобна информация ще бъде предоставена и в заведения и други лицензирани помещения.

Консумацията на алкохол в Ирландия достига своя връх през 2001, когато средностатистическият човек е изпил 14.3 литра чист алкохол за година. Това количество е намаляло до 10.2 литра, според Съвета за здравни изследвания.

Европейската комисия не възрази срещу плана на Ирландия въпреки възраженията на Италия, Испания и шест други държави, членки на ЕС.

Четете още

Избор на редактора