Испания освободи хляб, мляко и сирене от ДДС

Испания обяви мерки за 10 млрд. евро, които трябва да помогнат за облекчаване на инфлационния натиск, предаде Ройтерс.

Това е третият голям антиинфлационен пакет, обявен от Мадрид тази година, с който общият обем на отпуснатите средства достига 45 млрд. евро от началото на 2022 година.

Подобно на редица други европейски страни Испания се бори с криза с повишаващите се разходи за живот, която бе изострена от въздействието на войната в Украйна върху цените на енергията.

Новите мерки включват еднократен бонус от 200 евро за около 4,2 милиона домакинства с годишни доходи до 27 000 евро и удължаване на данъчните отстъпки по сметките за електроенергия и през дървата половина на идната година, обяви премиерът Педро Санчес.

Предишните пакети бяха отпуснати през март и юни и включваха преки помощи, данъчни отстъпки, облекчени кредитни условия и контрол върху наемите.

Мерките, съчетани с договорения в ЕС таван върху цените на газа, постигнаха известен успех. Годишната инфлацията в страната се забави до 6,7 процента през ноември, което е най-ниското ниво сред 27-те членки на ЕС. За спада на инфлацията допринесе понижаването на цените на енергията с 22,4 процента на годишна основа през ноември. Храните обаче остават значително перо за бюджета на испанците, като поскъпнаха с 15 процента през октомври и ноември спрямо същите месеци на 2021 година.

Правителството обяви намаляване на ДДС за основни стоки като хляб, мляко, сирене, плодове и зеленчуци и зърнени храни от 4 до 0 процента. За пастата и готварските масла ДДС спада наполовина до 5 процента.

С 12 месеца се удължават субсидиите за жп транспорт на всекидневно пътуващите, както и ограниченията върху повишаването на наемите.

Няма да бъде удължена обаче отстъпката от цените на петролните продукти за потребителите, освен за товарните превози на дълги разстояния.

По думите на премиера осигурената досега помощ е помогнала на Испания да отчете силен икономически растеж тази година, който според Санчес ще достигне 5 процента.

Четете още

Избор на редактора