Испанската принцеса отказва заплата докато е в армията

Престолонаследничката на испанския трон принцеса Леонор ще се откаже от заплащането си по време на тригодишното си обучение в испанските въоръжени сили. Това обявиха от Кралския двор и уточниха, че става въпрос за месечна добавка от 417 евро към основната ѝ издръжка, която през втората и третата година нараства до 668 евро.

Заплащането не касае средствата, които й се отпускат от парламента като бъдещ наследник на испанския трон. Съгласно член 62-ри от испанската конституция когато бъде провъзгласена за кралица и държавен глава принцеса Леонор ще стане и върховен главнокомандващ на армията. За да бъде подготвена за този етап от живота си, тя трябва да премине специално тригодишно военно обучение.

Първата година ще е в сухопътните войски във Военната академия в Сарагоса, втората ще е Военноморското училище в Марин (Понтеведра), и на кораба Хуан Себастиан де Елкано , а третата ще е във Военновъздушната академия в Сан Хавиер (Мурсия). Така през 2027 година ще завърши с чин лейтенант от сухопътните и военновъздушните сили и мичман от военноморските, но ще бъде освободена от тях, за да може след това да стане върховен главнокомандващ на испанската армия. Тя ще е първата жена, която ще застане на тази позиция, уточни министърът на отбраната Маргарита Роблес.

Според изявлението на Кралския двор военното ѝ обучение ще „насърчи добродетели като лоялност, дисциплина, смелост и отговорност“. Това е „традиция“ в европейските кралски домове, коментират медиите и посочват за пример Виктория Шведска и Елизабет II, които в ролите си на престолонаследнички също са преминали военно обучение.

Четете още

Избор на редактора