Българин спечели „Оскар“! „Навални“ с Христо Грозев грабна отличието

За първи път българин спецели най-престижната филмова награда „Оскар“ на пищна церемония в Долби тиатър в Лос Анжелис тази вечер.

„Навални” с Христо Грозев спечели „Оскар” в категория „Документален филм”. „Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, каза режисьорът на филма Даниел Роър.

Роър благодари за куража на семейството на руския опозиционер Алексей Навални.

„Благодаря на всички! Съпругът ми е в затвора, просто защото е казал истината. Съпругът ми е затворен, само защото защитава демокрацията. Алексей, мечтая си за деня, в който ще си свободен и нашата страна ще е свободна. Бъди силен, любов моя!”, каза съпругата на Навални – Юлия.

Във Facebook Теодор Ушев написа, че моментът е исторически, защото за първи път българин печели „Оскар”. Той също докосна статуетката, но като американски гражданин.

„Всичко навсякъде наведнъж“ спечели награда „Оскар“ за най-добър филм. Другите номинирани във водещата категория за наградите на американската Академия за кинематографично изкуство и наука бяха „На Западния фронт нищо ново“, „Аватар: Природата на водата“, „Баншите от Инишерин“, „Елвис“,  „Семейство Фейбълман“, „Тар“ („Лидия Тар“), „Топ Гън: Маверик“, „Идиотският триъгълник“ и „Жените говорят“

Водещ на церемонията по раздаването на 95-ите награди „Оскар“ на американската Академия за кинематографично изкуство и наука е Джими Кимъл.

Четете още

Избор на редактора