Историческо: Италия има финалисти и в трите евротурнира

Истински триумф на италианския футбол! Страната ще има свой представител във всеки един от финалите на трите турнира на УЕФА – Шампионска лига (Интер), Лига Европа (Рома) и Лигата на конференциите (Фиорентина). Това се случва за първи път в историята, и то едва на втората година от създаването на третата по сила надпревара.

Шампионска лига: Италия имаше гарантиран финалист в турнира още при определянето на полуфиналите. Един срещу друг в Дерби делла Мадонина се изправиха Интер и Милан, а „нерадзурите“ се справиха с „росонерите“ с общ резултат 3:0 от двете срещи. Преди това футболистите на Симоне Индзаги елиминираха два португалски отбора – Порто и Бенфика. Интер бе на второ място в групата си след Байерн и пред Барселона и Виктория Пилзен. Финалът е на 10 юни, а съперник е може би най-силният отбор в света – Манчестър Сити.

Лига Европа: Мразен и обичан, Жозе Моуриньо за втора поредна година прати Рома на финал на европейски клубен турнир. През миналата кампания „вълците“ спечелиха Лигата на конференциите, а сега ще се борят да изкачат следващото стъпало. Рома отстрани Байер Леверкузен с 1:0 – резултат, който извоюва в първия мач, а в реванша се затвори и запази аванса си. Преди това бяха елиминирани последователно Залцбург, Реал Сосиедад и Фейенорд. В групата си Рома завърши на второ място зад Бетис и пред Лудогорец и ХИК Хелзинки. Финалът е на 31 май срещу хегемона на Лига Европа – Севиля.

Лига на конференциите: Фиорентина намери място в мач за европейски трофей по изключително драматичен начин. „Ла Виола“ навакса изоставането си от 1:2 от първия мач с Базел във Флоренция и стигна до победа с 3:1 в Швейцария, а победното попадение падна в деветата минута на добавеното време на продълженията – секунди преди да се стигне до дузпи. Момчетата на Винченцо Италиано се справиха с Брага, Сиваспор и Лех Познан в елиминациите. Както Интер и Рома, Фиорентина също бе втори в групата си, завършвайки зад Истанбул Башакшехир, а трети и четвърти останаха Хартс ъф Мидълтън и РФС. Финалът е срещу Уест Хем на 7 юни.

Четете още

Избор на редактора