Италианска верига затваря 46 свои ресторанта на Острова

Италианската верига „Прецо“ (Prezzo) затваря 46 губещи ресторанта във Великобритания, след като е била тежко засегната от покачващите се цени на електроенергията и на хранителните стоки, предаде ДПА.

Според веригата това преструктуриране излага на риск около 810 работни места.

Така „Прецо“ ще остане с 97 ресторанта и около 2000 души персонал.

Веригата съобщи, че тези затваряния ще засегнат някои обекти на централни улици, тъй като портфолиото им ще е насочено повече към „локации, разположени на по-добри места за удовлетворяване на променящите се потребителски навици“ като търговски центрове, търговски паркове и туристически дестинации.

Персоналът е бил информиран за затварянията днес сутринта, като е започнал процес на консултации.

„Прецо“ обяви, че ще работи за преразпределяне на „колкото е възможно повече служители“ и ще подкрепи други в намирането на нови възможности.

Веригата ресторанти обяви, че разходите й са скочили през миналата година, като сметките й за комунални услуги са нараснали повече от двойно.

„Прецо“ е била засегната и от покачващите се цени на хранителните стоки, които са достигнали 45-годишен максимум миналия месец, като „Прецо“ отбелязва 40-процентно увеличение на разходите за спагети, поскъпване с 28 на сто на доматения сос и с 15 на сто на разходите за тестени топки.

„Последните три години бяха едни от най-тежките, на които съм бил свидетел за главната улица и съм безкрайно горд от начина, по който нашите колеги удържаха позицията на „Прецо“ като привлекателна и надеждна компания с отлично качество на храните и напитките“, заяви главният изпълнителен директор на веригата Дийн Челинджър.

„Реалността е, че кризата с високите разходи, променящият се облик на главните улици и покачващата се инфлация направиха невъзможно всички наши ресторанти да работят печелившо“, отбелязва той.

„Уверени сме, че тежките решения, които взимаме днес, ще гарантират, че „Прецо“ ще продължи да обслужва клиентите си с висококачествени, вдъхновени от Италия ястия за много години напред“, подчерта Дийн Челинджър.

Компанията е била управляване от синдици в края на 2020 година след тежкото въздействие на пандемията, преди да бъде придобита от настоящите си собственици „Кейн интернешънъл“ (Cain International).

Новият план за затваряне на ресторанти идва две години, след като групата закри 22 ресторанти и съкрати 216 работни места.

Четете още

Избор на редактора