Италиански театър отмени представление, балетистът бил с татуировки на Путин

Театър в Италия отмени представление на известен руски балетист, заради трите му татуировки на президента Путин на гърдите и раменете, в отговор на протести срещу планираната му изява, предаде Ройтерс.

Спектакълът на Сергей Полунин на 28 и 29 януари в „Арчимболди“ е отменен „заради настоятелна кампания срещу него в интернет и социалните медии“, съобщи театърът в Милано на сайта си.

Полунин трябваше да участва в „Распутин – танцова драма“ – балет, първоначално планиран за 2019 г. и многократно отлаган заради пандемията от COVID-19.

От театъра казаха, че отмяната на представлението е „акт на политическа и морална отговорност, предвид обстановката на напрежение и заплахи“.

Говорителка на „Арчимболди“ поясни, че театърът е бил подложен на кампания по електронната поща, както и на много негативни послания онлайн.

Решението да бъде отменен спектакълът е взето със съгласието на компанията на Полунин. От театър „Арчимболди“ казаха още, че са твърдо против войната в Украйна, отбелязвайки също, че са организирали представления на руската дисидентска група „Пуси райът“ и на украински артисти.

Сергей Полунин, едно от най-големите имена в света на танца и бивш директор на Кралския балет в Лондон, е роден в Украйна, но през 2018 г. взе руско гражданство.

През септември, докато беше на турне в Узбекистан, Полунин изпълни танц във военна униформа в памет на загиналите руски войници и беше порицан от местните власти.

Четете още

Избор на редактора