Италианците избират нов парламент

Италия избира днес нов парламент на предсрочни избори. До тях стигна след голяма политическа криза в широката управляваща коалиция на премиера Марио Драги, който подаде оставка през юли. По принцип следващите редовни избори трябваше да са догодина, отбелязва АНСА.

Днес се гласува за двете камари на парламента – Камарата на депутатите и Сената.  Вотът протича по смесена избирателна система, съгласно закон, влязъл в сила през 2018 г. Това означава, че 61 процента от местата в Камарата на депутатите и в Сената се разпределят по пропорционалната система (тоест 245 места в Камарата и 122 в Сената), а 37 процента – по мажоритарната система с гласуване на един тур (тоест 147 места в Камарата на депутатите и 74 места в Сената ). Два процента от местата в двете камари (тоест 8 места в Камарата на депутатите и 4 места в Сената) зависят от италианските граждани, живеещи в чужбина. Те гласуват по пощата по пропорционална система с преференциален вот.

На изборите ще се конкурират три основни предизборни блока, а антисистемното „Движение Пет звезди“ както и преди четири години, ще се яви самостоятелно. Има и още няколко по-малки формации.

В дясното пространство коалицията е съставена от трите големи партии – „Форца Италия“ на четирикратния премиер Силвио Берлускони, „Италиански братя“ на Джорджа Мелони и „Лига“ на бившия вътрешен министър Матео Салвини, както и от още една по-малка формация. Според последните допитвания в рамките на тази коалиция води партията на Мелони с 25-26 процента. Тази на Салвини има 12-13 процента, а „Форца Италия“ на Берлускони – 7-8 процента. Партиите от коалицията постигнаха договорка, че която от тях се представи най-добре на изборите, нейният лидер ще стане премиер. Това означава, че има реален шанс Италия за първи път в историята си да има жена за премиер – Джорджа Мелони.

В лявото пространство бе формирана коалиция около Демократическата партия на Енрико Лета, премиер в периода 2013-2014 г. В нейния състав влиза и новата партия „Граждански ангажимент“ на бившия външен министър Луиджи Ди Майо, който се отцепи от „Движение Пет звезди“. Социолозите отреждат 20-21 процента за партията на Лета, а за останалите формации от коалицията – около или под 4 процента.

В центъра коалицията е съставена от партиите „Италия Вива“ на бившия премиер Матео Ренци и „Действие“ на Карло Календа, министър на икономическото развитие в правителствата на Ренци и на Паоло Джентилони. Допитванията й отреждат 6-7  процента.

„Движение Пет звезди“ на бившия премиер Джузепе Конте получи най-висок резултат на изборите през 2018 г. –  около 33 процента. Според социолозите обаче тя ще има сега едва 13-14 процента. Този спад на доверие се дължи на факта, че партията, която бе в състава на последните три италиански правителства, управляваше в момент на редица кризи в страната, както и заради вътрешнопартийни конфликти и разделения.

Четете още

Избор на редактора