И египтяните искат да ги впишат в конституцията на Северна Македония

И египтяните поискаха да бъдат вписани в конституцията на Република Северна Македония. Според преброяването от 2021 г. там живеят 3504 българи, 2406 египтяни, 2145 хървати, 1023 черногорци.

От възможността да бъде „отворена“ конституцията на страната, за да бъдат вписани в нея българите, решиха да се възползват (с основание) хърватите и черногорците – те също поискаха поискаха да бъдат вписани в преамбюла на основния закон. Не останаха назад и египтяните:

„Всички граждани и общности, живеещи в (Република Северна) Македония, трябва да бъдат равни без каквато и да е дискриминация и особено на базата на това, че не са споменати в преамбюла на Конституцията“, пишат от египетската общност.

„Припомняме, че общността на египтяните в Северна Македония е автохтонна на Балканите, със собствена идентичност и самосъзнание, с оставени значителни следи в материалното и културно наследство. Членовете на тази общност дават своя градивен принос за развитието на страната ни, като се започне от Илинденското въстание, през национално-освободителните борби и конституционните промени през 2019 г., както влизането на Република Македония в НАТО през 2020 г.“, пише в искането на сдруженията на египтяните в страната, позовавайки се на Устава на ООН, Всеобщата декларация за правата на човека, заключителния акт на ОССЕ, Конвенцията на Съвета на Европа и други международни документи.

Искането е изпратено до президента, парламента, мисията на ЕС в Скопие и е подписано от Рубин Земон – университетски преподавател и бивш депутат, както и представители на няколко асоциации на египтяните.

Четете още

Избор на редактора