И Иван от Ловеч се подписа на стената на Колизеума

Колизеумът се очертава любимото място за писателски изяви на българина в чужбина. Култовото „Пиши к..и да бегаме“ се чува навсякъде по света, където има исторически светини, достойни за увековечаване.

Италианската полиция е идентифицирала мъжа, който изчегърта името „Иван“ с латински букви на стената на Колизеума в Рим като британски гражданин. Преди четири дни бе разпространено видео как мъж чегърта с ключове „Ivan + Hayley 23“ на стената на 2000-годишното съоръжение.

Вчера британските медии, позовавайки се на информации в Италия, съобщиха, че полицията вече знае, че Иван или Айвън, както се произнася името му на английски, е фитнес инструктор от Бристол.

Полицията е изпратила писмо на адреса на заподозрения, за да го информира, че срещу Иван Димитров се води разследване. Приятелката му не е обект на разследването. Ако Иван бъде признат за виновен, той може да получи глоба от 15 000 евро и затвор до 5 години.

По информация на MailOnline мъжът е роден в Ловеч, има и британско гражданство. Работи като фитнес треньор в Бристол, но и като шофьор на доставки. Смята се, че Хейли управлява собствен бизнес за спортно хранене и двамата живеят заедно в предградието Кейншам, недалеч от фитнес залата Лонгуел Грийн, където Иван е треньор.

Последните българи, хванати да пишат по стените на Колизеума, бяха 17-годишна ученичка и бившият футболист Благой Георгиев-Джизъса.

Случаят стана публичен, след като американец записа видео с телефона си. Репортерът на NOVA Иван Кънчев разговаря с автора на материала Райън Луц.

Той и Иван Димитров се срещат пред Колизеума. В момента на срещата Райън тъкмо е приключил с туристическата обиколка на историческата сграда, а Иван започва да изписва името си и това на приятелката му – Хейли, с ключ върху стената.

„Видях мъж, който без да се прикрива, издълбаваше името си в стената. Извадих телефона, защото в днешно време ти трябва доказателство. Не е достатъчно да кажеш само, че си видял нещо”, посочва американецът.

Луц започва да търси охранител. „Тръгнах да търся полицай, открих такъв и му обясних, че имам видео, посочих му мъжа. Той вече беше приключил и не успяха да го задържат. Отидох при шефа на охраната, но за съжаление, и той нищо не можеше да направи”, допълва разказа си Луц.

Разочарован, той се прибира в хотела си и публикува видеото. За часове събира хиляди гледания, а световните медии го включват в емисиите си.

„Историята обиколи всички световни медии и намери място върху страниците на най-престижните печатни издания. CNN го отрази, BBC го отрази, ние, в „Дейли мейл”, писахме”, посочи журналистът Ник Пиза.

Четете още

Избор на редактора