И Израел, и Хамас: Няма да спрем войната

С възпоменателни церемонии, бдения и протести светът отбеляза днес една година от нападението на палестинската групировка „Хамас“ в Израел, наречено „Потопът на Ал Акса“, при което бяха убити близо 1200 души, а 250 бяха отвлечени.
При започналата офанзива на израелската армия в ивицата Газа бяха убити близо 42 000 души, сред тях много жени и деца.
Израел не е постигнал целта си да унищожи „Хамас“ и вече се бие на втори фронт – срещу ливанската шиитска групировка „Хизбула“, подкрепяна от Иран, която обстрелва с ракети и дронове Северен Израел в солидарност с палестинците в Газа и като поддръжка на „Хамас“.
Територия на войната стана и Ливан, където бяха взривени комуникационни устройства, използвани от членове на „Хизбула“ –  атака, за която Израел не пое отговорност, но по-късно извърши бомбардировки в Бейрут и други ливански градове, при които бяха убити лидерът Хасан Насрала и множество командири на шиитската групировка. Израелската армия започна и сухопътна операция в Ливан, продължи и въздушните удари.
„Хизбула“ също продължава ударите си, подпомагана от ислямската съпротива в Ирак, йеменските хути и Иран, който се зарече да отмъсти за убийствата на лидерите на „Хамас“ Исмаил Хания и на „Хизбула“ Хасан Насрала.
И днес израелското правителство и „Хамас“ се заканиха да продължат войната помежду си, както пролича от думите на премиера ва Израел Бенямин Нетаняху и на един от лидерите на палестинската  групировка в изгнание Халед Мешаал, за когото нападението на 7 октомври е било „борба за оцеляване“:

„Променяме реалностите, свързани със сигурността в нашия регион, в името на нашите деца, на бъдещето ни. Ще направим така, че случилото се на седми октомври да не се случи отново никога. С божията помощ заедно ще се бием, ще победим и Израел ще векува“, заяви Нетаняху.

„Потопът на Ал Акса“ е отговор на окупацията на палестинските земи и плановете за обсада и агресия срещу палестинците“, каза Мешаал.

Иранското външно министерство определи събитията на 7 октомври миналата година като „повратен момент в легитимната борба на палестинския народ срещу окупацията“.
А в специално изявление от „Хизбула“ посочват, че както те, така и всички ливанци плащат скъпо за откриването на „подкрепящ палестинците фронт“, но изразяват увереност, че ще удържат на „агресията“.
В изявлението на проиранската групировка Израел е наречен „туморно образование, което трябва да бъде елиминирано“.
И „Хамас“, и „Хизбула“ са обстрелвали днес Израел с ракети и дронове – общо най-малко 135. За първи път беше поразен северният град Хайфа.
А Израел нанася масирани въздушни удари в Газа и в Ливан – за повече от 120 поразени мишени за по-малко от час там съобщи израелската армия.
Западните държави заявиха непоклатима подкрепа за Израел, но и призоваха за прекратяване на огъня.
Президентът на Съединените щати Джо Байдън отбеляза, че невинните жертви са вече твърде много и се зарече да не спира да работи за прекратяване на огъня.
Папа Франциск разкритикува „срамната неспособност“ на глобалните сили вече цяла година да накарат оръжията да млъкнат и да сложат край на кръвопролитията, сълзите и жаждата за мъст в Близкия изток.

Четете още

Избор на редактора